Amerikaanse en Egyptische archeologen hebben mogelijk de oudste bierbrouwerij ter wereld opgegraven in Egypte. Ze zou dateren uit een periode tussen 3150 en 2613 voor Christus.
Het internationale archeologenteam maakte zaterdag bekend dat ze een oude bierfabriek hebben blootgelegd aan Abydos, een oude begraafplaats in de woestijn ten westen van de Nijl, meer dan 450 kilometer ten zuiden van Caïro.
Volgens een woordvoerder dateert de fabriek uit het tijdperk van Koning Narmer, die bekend staat om zijn eenmaking van het oude Egypte aan het begin van de eerste dynastieke periode, tussen 3150 en 2613 voor Christus. De archeologen vonden acht enorme stukken van 20 meter lang en 2,5 meter breed. In elk stuk zitten ongeveer 40 bassins uit aardewerk in twee rijen, die gebruikt werden om een mengsel van graan en water op te warmen om bier te produceren. Britse archeologen gingen eerder al uit van het bestaan van deze brouwerij, maar ze konden de locatie niet bepalen.
Toeristen aantrekken
Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Matthew Adams van het Institute of Fine Arts van New York University, en Deborah Vischak, assistent-professor oude Egyptische kunstgeschiedenis en archeologie aan Princeton University. Adams liet in een reactie weten dat de fabriek in dit gebied gebouwd zou zijn om bier te voorzien tijdens koninklijke rituelen. Archeologen hebben eerder al bewijzen gevonden die het gebruik van bier in offerrituelen van oude Egyptenaren aantonen.
Egypte heeft de voorbije jaren tientallen authentieke ontdekkingen bekend gemaakt, in de hoop meer toeristen aan te trekken. Sinds de politieke onrust en de volksopstand in 2011, die autocraat Hosni Mubarak ten val bracht, is de toeristische industrie herstellende.