Staalproducent ArcelorMittal wil tegen eind 2022 zowat 600.000 ton staal voorzien van een ‘groenestaalcertificaat’. Een belangrijke stap in de duurzaamheidsstrategie die topman Aditya Mittal en Europees CEO Geert Van Poelvoorde woensdag toelichten. De internationale staalreus wil tegen 2050 koolstofneutraal zijn en omschrijft de site in Gent woensdag als voortrekker om die ambitie te realiseren.
Voor de productie van staal zijn extreem hoge temperaturen nodig, wat gepaard gaat met zware luchtvervuiling. ArcelorMittal wil wereldwijd haar CO2-emissies met 30 procent verminderen tegen 2030. Maar het wil klanten in de tussentijd ook de mogelijkheid bieden om te kiezen voor ‘groen staal’ dat door de onderneming onder het initiatief XCarb op de markt wordt gebracht.
De XCarb-groenestaalcertificaten helpen klanten om Scope 3-emissies te verminderen, al kan ArcelorMittal met haar huidige productieapparaat nog geen grote hoeveelheden opleveren. Een gemiddelde hoogoven heeft een levensduur van zowat 20 jaar en technologieën om staal met alternatieve warmtebronnen te verhitten zijn nog jong.
Fonds voor baanbrekende technologie
Wel wordt, bijvoorbeeld in Gent, bekeken hoe uitstootgassen kunnen worden opgevangen en opgeslagen of omgezet in andere producten. Elke investering wordt door ArcelorMittal nu omgezet in certificaten die door een derde partij worden verzekerd. ArcelorMittal wil ook ‘XCarb gerecycleerd en hernieuwbaar geproduceerd’ op de markt brengen, fysiek staal dat is gemaakt van gerecycleerd materiaal (schroot) met behulp van hernieuwbare elektriciteit. Zo heeft het een CO2-voetafdruk die zo laag kan liggen als ongeveer 300 kg CO2 per ton afgewerkt staal.
Er komt ook een ‘XCarb innovatiefonds’ dat jaarlijks tot 100 miljoen euro zal investeren in bedrijven die baanbrekende technologieën ontwikkelen.
Lees ook: