Succesvolle lancering eerste Marsmissie van de Arabische wereld

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zetten zich daarmee ook schrap voor de ruimterace met China en India.

De eerste Arabische ruimtemissie naar Mars is vertrokken. De Arabische ruimtesonde Al-Amal, Hoop in het Nederlands, is met een Japanse raket gelanceerd. Na een uurtje maakte Hoop zich los van de draagraket.

3 missies onderweg

‘Dit is de toekomst van de VAE’, zegt Sarah al-Amiri in een persbericht. De minister voor wetenschappen is verantwoordelijk voor 1 van de 3 projecten die momenteel naar Mars vliegen. Tianwen-1 komt uit China. Mars 2020 vliegt vanuit de Verenigde Staten. Momenteel staan de aarde en Mars vrij dicht bij elkaar, vandaar de snelle opeenvolging van marsmissies.

Hoop moet tegen februari 2021 in een baan rond Mars vliegen. Dan is het ook meteen de 50ste verjaardag van de eenmaking van de Verenigde Arabische Emiraten.

De twee andere marsprojecten zullen ook een lander op de rode planeet zetten, Hoop doet dat niet. De probe vliegt een heel marsjaar om de planeet, 687 dagen.

Het weer, dan een kolonie

Daarmee moeten de onderzoekers een duidelijk beeld krijgen van de weerdynamieken in de atmosfeer van de rode planeet. Dat moet de basis vormen voor een kolonie op Mars, liefst binnen de komende 100 jaar.

Volgens de VAE moet het project als inspiratie dienen voor de Arabische jeugd. Een soort moreel medicijn voor de vele conflicten en economische crisissen in de regio.

Op Twitter verklaart de overheid van de VAE dat de lancering een ‘boodschap van hoop, trots en vrede voor de Arabische regio moet zijn. We willen de gouden tijden van de Arabische en Islamitische ontdekkingen hernieuwen.’

Er zijn al talrijke missies naar Mars vertrokken, met vergelijkbare doelen. De overgrote meerderheid was Amerikaans, maar velen haalden de eindbestemming niet. Tot tien jaar geleden daalde de interesse in het marslandschap dan ook. Het waren grote, dure projecten die tot niets leidden. Tot er tien jaar geleden bevestigd werd dat er water is op Mars. Sindsdien is er opnieuw een ware wedloop ontstaan.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.