Apple was in 2023 voor het eerst ooit best verkochte smartphonemerk en stoot zo Samsung van de troon

Apple verkocht in 2023 wereldwijd de meeste smartphones van alle merken. Daarvoor staat het bedrijf voor het eerst ooit helemaal bovenaan die ranking. Het doet zo beter dan Samsung, dat maar liefst 13 jaar lang de koploper was.

In het nieuws: Zowel volgens de ‘Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker‘ van IDC als volgens het onderzoeksagentschap Canalys was Apple in 2023 het meest succesvolle smartphonemerk als het aankomt op verkoopvolume.

  • Apple verkocht vorig jaar 234,6 miljoen toestellen, wat 8 miljoen meer is dan het Zuid-Koreaanse Samsung. Met 145,9 miljoen exemplaren prijkt het Chinese Xiaomi op verre afstand op de derde plaats. Oppo (103,1 miljoen) en Transsion (94,9 miljoen) vervolledigen de top vijf. Ook die laatste twee bedrijven zijn Chinees.

Apple, Samsung … en Transsion

Apple: Opvallend is dat Apple het enige bedrijf uit de top vier is dat een groei wist te noteren in 2023. Zij doen namelijk 3,7 procent beter dan het jaar ervoor. Daarmee gaat Apple in tegen de algemene trend. Het totaal aantal verkochte smartphones wereldwijd daalde namelijk met 3,2 procent in 2023. Dankzij goede cijfers in het vierde kwartaal is er wel hoop dat die dalende trend in 2024 zal omkeren.

Samsung: Van de bedrijven uit de wereldwijde top vijf legt Samsung met een daling van 13,6 procent de meest rode cijfers voor. Het bedrijf staat zo ook na dertien jaar zijn leidersplaats af. De laatste keer dat Samsung niet bovenaan prijkte, was 2010. Toen stond Nokia helemaal bovenaan, voor Samsung, LG, ZTE en BlackBerry.

  • De slechte cijfers van Samsung zijn volgens analisten wel niet meteen het gevolg van de goede cijfers van Apple. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zou vooral klappen hebben gekregen door Huawei, dat na enkele mindere jaren door een Amerikaanse sancties helemaal terug lijkt.

Transsion: Dit Chinese bedrijf is een nieuwkomer in de top vijf. Dankzij een gestegen verkoopvolume van maar liefst 30,8 procent springt Transsion over Vivo. Met merken als Itel, Tecno en Infinix is het bedrijf bij ons grotendeels onbekend. Transsion dankt zijn goede cijfers grotendeels aan Afrika, waar het marktleider is. Daarnaast wordt het ook steeds populairder in Zuid-Azië.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.