Apple treft schikking van 50 miljoen dollar over omstreden Butterfly-toetsenbord

Apple gaat akkoord met het uitkeren van 50 miljoen dollar aan klanten die getroffen zijn door problemen omtrent het omstreden Butterfly-toetsenbord van verschillende MacBook-modellen. Volgens de aanklacht was het bedrijf op de hoogte van mogelijke problemen rond zijn toetsenborden, maar besloot toch om ze te verkopen.

De schikking is nog niet goedgekeurd door de rechter, maar indien dat gebeurt komen klanten die tussen 2015 en 2019 in zeven Amerikaanse staten MacBooks met vlindertoetsenborden hebben gekocht, in aanmerking voor een uitbetaling die kan oplopen tot 395 dollar.

Butterfly-toetsenbord

Het Butterfly-toetsenbord van Apple maakte gebruik van een superdunne schakelaar, het mechanisme dat onder elke toets een aanslag registreert. Dankzij het platte formaat van de toetsen kon het bedrijf een paar millimeter besparen op de diepte van zijn laptops.

Helaas betekende het ultradunne ontwerp ook dat de toetsen gemakkelijk kapot gingen of gewoon niet meer werkten. Iets kleins, zoals een beetje stof, kon er gemakkelijk onder komen, waardoor ze onbruikbaar werden. De toetsen ging ook gemiddeld twee keer zo snel kapot als bij de vorige laptops en zelfs voor een kleine reparatie moest het hele toetsenbord worden vervangen, wat klanten honderden euro’s kostte. 

In 2018 voegde Apple een membraan toe aan het het mechanisme, dat werd gebracht als een manier om het toetsenbord stiller te maken. Het bleek ook een poging te zijn om vuil buiten het mechanisme te houden, wat niet bijzonder effectief bleek.

Uiteindelijk in 2020 besloot Apple om het ultra dunne toetsenbord op te geven met de introductie van het betrouwbaardere Magic Keyboard.

Het Butterfly-toetsenbord van Apple maakte gebruik van een superdunne schakelaar, het mechanisme dat onder elke toets een aanslag registreert. (Joby Sessions/MacLife Magazine/Future via Getty Images)

Slank en gestroomlijnd

De overstap naar het nieuwe toetsenbord was destijds een ontwerpbeslissing die werd genomen onder leiding van de voormalig hoofdontwerper van Apple Jony Ive. Toen heerste de ontwerpfilosofie die slanke en gestroomlijnde producten boven functionaliteit stelde. Het was een controversiële periode voor het bedrijf, omdat ook veel poorten van de MacBooks werden verwijderd, waardoor gebruikers constant verschillende dongle’s moesten kopen en bij zich dragen.

Ive en Apple maakten vorige week bekend niet langer meer samen te werken, waardoor er een einde kwam een samenwerking van bijna drie decennia. 

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.