Apple Intelligence komt voorlopig niet naar België; Apple wijst beschuldigend naar EU-regelgeving

Slecht nieuws voor iPhone-gebruikers. Apple Intelligence, het veelbelovende AI-systeem van Apple, komt voorlopig niet naar Europa. Het bedrijf wijst daarvoor beschuldigend naar de regelgeving van de Europese Unie, al lijkt er iets anders aan de gang.

In het nieuws: Apple heeft vorige week aangekondigd dat hun recent aangekondigde nieuwe features Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing voorlopig geblokkeerd blijven in de Europese Unie. “We zijn bezorgd dat de interoperabiliteitseisen van de DMA ons zouden kunnen dwingen de integriteit van onze producten in gevaar te brengen op een manier die de privacy van gebruikers en de gegevensbeveiliging in gevaar brengt”, zegt Apple in een verklaring. De blokkering van Apple Intelligence geldt minstens tot eind dit jaar.

Digital Markets Act

Wat is DMA? De Digital Markets Act (DMA) is bedoeld om de marktmacht van de techgiganten in te perken door onder andere gevestigde platforms en ecosystemen te dwingen zich open te stellen voor concurrentie en concurrentiebeperkend gedrag aan banden te leggen. Meer concreet gaat het om een reeks regels waaraan diensten en platforms van die bedrijven moeten voldoen. Die specifieke regels zijn afhankelijk van de sector waarin ze actief zijn.

  • Enkele voorbeelden: Het is technische diensten verboden om hun eigen aanbod te bevoordelen boven dat van rivalen. Het is hen verboden persoonlijke gegevens van hun verschillende diensten te combineren. Ze moeten gebruikers toestaan ​​apps van concurrerende platforms te downloaden.
  • De DMA focust zich op zes grote techbedrijven die gezien worden als “gatekeepers”. Naast Apple gaat het ook om Microsoft Corp., Google-moederbedrijf Alphabet, Facebook-eigenaar Meta, Amazon en TikTok-egeinaar ByteDance.

Wat is er echt aan de hand?

Volgens experten heeft de DMA echter geen invloed op Apple Intelligence. Andere AI-diensten, zoals bijvoorbeeld van Samsung, zijn namelijk wel gewoon beschikbaar in de Europese Unie. Het is dan ook onduidelijk op welke manier de AI-functies van Apple in overtreding zouden zijn met de DMA.

Analisten vermoeden dat Apple door deze beslissing druk wil zetten op EU-wethouders. Door consumenten uit 27 EU-landen geen gebruik te laten maken van het veelbelovende Apple Intelligence hopen ze dat gebruikers druk gaan uitoefenen op toezichthouders in de EU. Zo zal de DMA mogelijk afgezwakt worden, iets wat Apple handig zou uitkomen op andere vlakken.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.