Apple, Google en Microsoft hebben er allemaal een account: waarom zijn techtitanen tuk op TikTok?

Apple, Google en Microsoft hebben er allemaal een account: waarom zijn techtitanen tuk op TikTok?
Getty Images

TikTok is niet alleen populair bij jongeren. Het sociale netwerk is ook populair bij andere techbedrijven en om een heel goede reden: er wacht hen een groot publiek op het platform.

Apple, Google en Microsoft hebben samen bijna 3 miljoen abonnees op TikTok en meer dan 8,5 miljoen likes. En recentelijk hebben deze drie techreuzen hun aanwezigheid op het sociale netwerk nog versterkt. Een groeiende activiteit die een bredere culturele beweging weerspiegelt.

Want de techgiganten kunnen er niet omheen, TikTok is the place to be, ondanks de politieke druk, de privacyproblemen en de commotie rond lekke databeveiliging. Het platform heeft een enorme invloed op het de massa en als bedrijven daarvan willen profiteren, moeten ze meespelen.

Eigen reclameplatform

De aanwezigheid van techreuzen op platforms van hun tegenhangers is niets nieuws. Maar er is een belangrijk verschil tussen het platform van het Chinese ByteDance en Facebook, Instagram of Twitter. TikTok biedt merken een blootstelling die verder gaat dan traditionele reclame.

“Jongere doelgroepen bevinden zich over het algemeen in reclamevrije omgevingen, dus waar kunnen ze blootgesteld worden aan iets zoals Microsoft?”, laat Hanna Kahlert, analist bij onderzoeks- en analysebureau Midia Research, dat gespecialiseerd is in sociale mediatrends, marketing en reclame, optekenen door CNBC.

Merken vragen zich niet langer af “waar ze deze jonge consumenten kunnen bereiken en wat bekendheid kunnen genereren”. Ze steken hun tijd en geld gewoon in TikTok, omdat ze al aanwezig zijn op het platform, en het uiteindelijk de beste manier is om jongeren te bereiken.

Menselijk gezicht

“Merken kunnen niet langer bestaan als merken alleen. Ze moeten een interface hebben, iets waarmee het publiek zich echt kan bezighouden. Deze grote bedrijven moeten toegankelijker en persoonlijker worden, want het publiek is er steeds meer aan gewend om te kunnen communiceren met de makers waar ze van houden”, aldus nog Kahler.

TikTok brengt brands dichter – in elke zin van het woord – bij hun klanten. “Sociale netwerken stellen ons in staat om persoonlijker te zijn, om relevanter te zijn, om in sommige opzichten openhartiger te zijn, omdat we letterlijk in dezelfde ruimte zijn waar ons publiek voor zichzelf bestaat“, betoogt Kelley Myers, directeur sociale media voor consumentenmerken bij Microsoft.

De inhoud die de techgiganten op TikTok produceren is anders dan op andere platforms, omdat ze dingen creëren die gepersonaliseerd zijn, op een manier die de trends van het sociale netwerk volgt. En dat spreekt jongeren, een leeftijdsgroep die gewoonlijk niet wordt bereikt door reclame voor specifieke producten of diensten, aan.

“Een van de uitdagingen is om [merken weg te halen van traditionele reclamemechanismen die een product aanprijzen] en te zeggen: ‘Hé, als we op TikTok gaan en alleen jullie technologie aanprijzen, zal niemand er aandacht aan besteden'”, zegt Brian Easter, medeoprichter van Nebo Agency, een marketingbureau in het Amerikaanse Atlanta. “Wat we moeten doen is een manier vinden om verhalen te vertellen en menselijk te zijn.”

Als brands een menselijk gezicht laten zien, zorgen hun video’s voor meer betrokkenheid, voegde hij eraan toe.

TikTok, het op twee na grootste sociale netwerk ter wereld

Er is een goede reden waarom Meta zich laat inspireren door TikTok voor zijn verschillende sociale netwerken. Het platform van het Chinese ByteDance trekt steeds meer gebruikers aan, vooral onder jongeren; een leeftijdsgroep die Facebook momenteel ontbeert. TikTok is het op twee na grootste sociale netwerk, met 775 miljoen gebruikers per maand en heeft een marktaandeel van meer dan 20 procent.

Geconfronteerd met zo’n krachtig platform, dat heeft bijgedragen aan een bredere culturele beweging, beginnen techbedrijven dus te ‘gluren bij de buren’. “Google, bijvoorbeeld, zou nalatig zijn als het een jonger publiek zou negeren”, merkt Easter op. “Ze kunnen niet meer zeggen: ‘Hé, ik ben Google. Begin maar met zoeken.’ Het gaat erom ervoor te zorgen dat je merk harten en geesten verovert, waar de gebruikers zich ook bevinden.”

Vorig jaar was de populairste domeinnaam niet Google.com, noch Facebook.com Microsoft.com of Apple.com, maar TikTok.com, volgens Cloudfare.

GAFAM beschikt over de middelen

Zoals elk goed sociaal netwerk gebruikt TikTok algoritmen om inhoud voor te stellen die waarschijnlijk in de smaak zal vallen en zo zijn gebruikers aan te zetten tot engagement (liken, becommentariëren, delen).

Voor een goede zichtbaarheid op het platform moet je echter de codes beheersen, maar ook het algoritme. Dit betekent minstens één keer per dag content online gooien. Fluitje van een cent voor bedrijven als Google, Apple, Facebook en Microsoft (afgekort: GAFAM), dus. Zij hebben de tijd, het geld en de middelen om zich full-time met TikTok bezig te houden. Kleinere content creators kunnen niet met hen concurreren; zij hebben meestal geen gans team te hunner beschikking.

“Deze grote bedrijven concurreren om airspace op dezelfde platforms als alle anderen, maar ze zijn in staat om teams in te huren om met hoge snelheid en op grote schaal content op te lveren”, aldus Kahlert.

Maar niet alle betrokkenheid op het web vertaalt zich positief voor een merk of zelfs in hogere verkoopcijfers. Een publicatie kan om de verkeerde redenen viraal gaan en zo het imago van een bedrijf schaden. “Je moet [op TikTok] zijn, maar wees voorzichtig met wat je wenst als het gaat om dit soort populariteit”, besloot Kahlert.

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.