Apple dankt 600 werknemers af die werkten aan zijn auto- en schermenprojecten

Apple heeft op zijn hoofdkantoor in Cupertino, Californië in de Verenigde Staten 600 werknemers ontslagen. Het gaat om medewerkers van twee ambitieuze projecten waarmee het bedrijf stopt. Andere werknemers uit die afdelingen zullen zich vanaf nu toeleggen op artificiële intelligentie (AI).

In het nieuws: Uit officiële documenten van de staat Californië van eind mei blijkt dat Apple een reeks ontslagen heeft gedaan. Het gaat om 600 werknemers die deel uitmaakten van het team dat werkte aan een elektrische wagen of het team dat bezig was met de ontwikkeling van schermen. Dat meldt Bloomberg. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk nog hoger, omdat er ook buiten die locaties aan die projecten gewerkt werd.

De context: Apple is de laatste maanden bezig om zijn focus grondig te verleggen, en heeft daardoor heel wat personeel verplaatst of afgedankt. Het personeel dat wel aan boord mocht blijven, zal zich nu voornamelijk toeleggen op AI, een afdeling die fors is gegroeid.

  • Elektrische wagen: Na tien jaar research en miljarden dollars investeringen besliste Apple recent om zijn plannen rond een zelfrijdende elektrische auto stop te zetten. Daardoor had het 2.000 werknemers op overschot, waarvan een deel dus is overgeplaatst naar de AI-afdeling.
  • Displays: Apple was al enige tijd bezig met plannen om de schermen van de volgende generatie van de Apple Watch in eigen beheer te ontwikkelen. Momenteel koopt het bedrijf die displays aan bij externe producenten en ontwikkelaars, maar daar betaalt het veel geld voor. Bovendien zorgen die vaak voor vertragingen in de productieketen. De poging om dat in eigen beheer beter te doen, wordt nu echter gestaakt. Te hoge kosten en veel vertragingen zouden daarvoor de reden zijn.
Meer