2.000 werknemers van Apple werkten tevergeefs aan zelfrijdende elektrische auto

De Apple Car is dood. Na tien jaar research en miljarden dollar investeringen heeft Apple besloten zijn plannen voor een zelfrijdende elektronische auto definitief opgeborgen. Het team dat aan dat project werkte, wordt grotendeels overgeplaatst naar de AI-afdeling van Apple.

In het nieuws: Project Titan, zoals de ontwikkeling van een zelfrijdende auto door Apple genoemd werd, kampt al enige tijd met tegenslagen. Zo zijn de ambities errond al meermaals teruggeschroefd en is de lancering verschillende keren uitgesteld. Maar nu komt er dus definitief een einde aan de ambities van Apple op het vlak van een zelfrijdende elektrische auto.

  • Topmannen Jeff Williams en Kevin Lynch, die verantwoordelijk waren voor project Titan, hebben volgens nieuwsdienst Bloomberg aan de medewerkers ervan laten weten dat het autoteam zal afgebouwd worden.
  • Het grootste deel van de 2.000 medewerkers uit het autoteam van Apple krijgt de kans om overgeplaatst te worden naar het team dat zich bezighoudt met ontwikkelingen op het vlak van artificiële intelligentie (AI). Daarnaast zullen er ook enkele ontslagen vallen.
  • Apple zelf weigerde commentaar te geven op die berichten. Hun aandeel schoot na het nieuws wel licht de hoogte in.

Project Titan

De plannen van Apple rond een eigen auto ontstonden in 2014. Aanvankelijk wilde het bedrijf een elektrische auto maken die volledig autonoom kon rijden en spraakgestuurd was. Apple haalde daarvoor enkele hooggeplaatste experts weg bij onder andere Tesla. Het project kreeg echter al snel met veel tegenslagen af te rekenen.

  • De voorbije jaren vertrokken heel wat belangrijke personen die binnen Apple bij Project Titan betrokken waren vroegtijdig. Daardoor gooide het bedrijf regelmatig zijn plannen om, iets wat voor veel vertragingen zorgde.
  • Recent lekte dan uit dat Apple zijn ambities fors had bijgesteld. Zo mikte het bedrijf niet langer op een volledig autonome auto, maar op een zogenoemd Level 2+-systeem. Daarbij moeten bestuurders nog altijd op de weg letten en ingrijpen waar nodig. Het systeem is vergelijkbaar met Autopilot in een Tesla. De opleverdatum werd meteen ook bijgesteld van 2026 tot 2028.
  • De laatste weken is echter beslist om ook die plannen af te voeren. Reden daardoor is de verwachting dat de markt rond elektrische auto’s de komende tijd enigszins zal slabakken, iets waar ook Tesla en General Motors al voor waarschuwden. Reden daarvoor is vooral het gebrek aan oplaadinfrastructuur op sommige plaatsen. Daarnaast zijn de kosten voor het ontwikkelen van een auto ook gestegen, waardoor Apple zo goed als geen winstmarge zou kunnen nemen op zijn Apple Car.
  • Tot slot het bedrijf zich de laatste tijd ook steeds meer gaan toeleggen op AI. Apple zou miljoenen dollars per dag investeren in het trainen van een AI-systeem met de naam Ajax, dat het binnenkort wil lanceren. 
Meer