Antwerpse spaarbank Argenta doelwit van digitale plofkraak

De Antwerpse spaarbank Argenta heeft enkele geldautomaten tijdelijk uitgeschakeld nadat criminelen de apparaten hadden proberen leeg te maken door ze te hacken. Het is de eerste keer dat een financiële instelling in België het slachtoffer wordt van een dergelijke digitale plofkraak. Dat heeft de krant De Tijd gemeld.

De inbraakpogingen gebeurden in het Antwerpse, één daarvan vorig weekend. Hoe succesvol ze waren en welke buit ze hebben opgeleverd, is niet bekend. Argenta wil daarover uit veiligheidsoverwegingen niet communiceren.

Het Antwerpse parket bevestigde wel dat er in de regio meerdere inbraakpogingen zijn geweest en dat een onderzoek is begonnen. Er zou een bepaald type geldautomaat zijn geviseerd. Om veiligheidsredenen heeft Argenta besloten alle geldautomaten van dat type tijdelijk uit te schakelen.

Jackpotting

De bank onderzoekt de zaak en werkt aan een snelle heropstart van de toestellen. Dat criminelen geldautomaten proberen te kraken door in te breken in hun besturingssystemen, is volgens kenners een primeur voor België.

Maar nieuw is het fenomeen niet. In Duitsland werden meerdere banken drie jaar geleden het slachtoffer van een praktijk die inmiddels onder de benaming jackpotting wordt omschreven.

Daarbij breken criminelen in geldautomaten in door schadelijke software of malware te installeren. Daarmee kunnen de daders de automaten commanderen biljetten te beginnen te spuwen. In andere gevallen breken misdadigers in op de centrale informatica-systemen waarop banken hun geldautomaten laten draaien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20