Antwerpse haven: tijdens eerste jaarhelft bijna kwart meer cocaïne onderschept

Tijdens de eerste helft van dit jaar zijn in de haven van Antwerpen door de douane 28.865 kilogram cocaïne in beslag genomen. Dat betekende een stijging met vijf ton tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Financiën.

De ladingen bleken vooral afkomstig Ecuador (10.700 kilogram), Brazilië (5.214 kilogram), Paraguay (4.478 kilogram), de Verenigde Staten (1.485 kilogram) en Costa Rica (1.287 kilogram)

‘Het is duidelijk dat de activiteiten van drugsmaffia door de coronapandemie niet tot stilstand zijn gebracht,’ aldus woordvoerders van de FOD Financiën. ‘Integendeel lijken ze van de wereldwijde crisis nog te hebben kunnen profiteren om hun activiteiten verder te kunnen uitbreiden.’

Dat fenomeen kan wellicht worden verklaard door het feit dat de uitbraak van het virus van de overheden zoveel aandacht vereiste dat de controles op mogelijke trafieken van verdovende middelen onmogelijk op hetzelfde niveau konden worden gehandhaafd.

Scanning

Op een jaar tijd zijn de volumes onderschepte cocaïnetransporten in de Antwerpse haven met een kwart opgelopen. Die groei is volgens de speurders op zich weinig verrassend. Bij de inbeslagnames van cocaïne in de Antwerpse haven heeft de douane al zeven recordjaren op rij laten optekenen. Daarbij is er over een periode van zeven jaar sprake geweest van een stijging met 660 procent.

Om de kans op onderschepping nog te versterken, heeft de douane opnieuw in gespecialiseerde apparatuur geïnvesteerd. De beambten krijgen voortaan de beschikking over een zogenaamde sideloader, waarmee de douane de containers nu ook zelf op de kaaien kan ophalen en naar de scanners brengen. Hierdoor wordt de douane voor de scanning van de containers minder afhankelijk van transporteurs en logistieke bedrijven.

De douane wijst er nog op dat de landen van herkomst van de onderschepte cocaïne duidelijk maken dat in de strijd tegen verdovende middelen internationale samenwerking cruciaal blijft.

Meer