Tot 40% goedkoper: Antwerpse diamantsector vreest voor succes goedkope nepdiamant

Synthetische productie wordt voor de diamantwereld één van de grootste uitdagingen voor de toekomst. Dat is de boodschap van een rapport van consulent Bain & Company over de diamantsector.

Deze evoluties kunnen belangrijke consequenties hebben voor Antwerpen, nog altijd wereldwijd het grootste handelscentrum voor natuurlijke diamanten. De toenemende populariteit van synthetische stenen bedreigt immers de winstmarges van de Antwerpse diamantairs, die al onder een sterke druk staan. Bain merkt op dat de sector meer inspanningen moet doen om de schaarste en de waarde van natuurlijke diamanten in het daglicht te plaatsen. Vorig jaar vertegenwoordigde synthetische productie amper 1 procent van de wereldwijde diamantverkoop. Dat aandeel is dit jaar echter al opgelopen tot 3 procent. Dat blijkt uit cijfers van bank Morgan Stanley. Tegen eind dit decennium zouden synthetische stenen volgens de bank echter al 15 procent van de afzet vertegenwoordigen. Er kunnen volgens de analisten verschillende redenen worden geciteerd voor het toenemend succes van de synthetische diamant. In de eerste plaats wordt gewezen op ecologische bekommernissen, maar tevens wordt gewag gemaakt van de angst voor bloeddiamanten. Tenslotte hanteert de consument ook budgettaire redenen. “Consumenten tonen zich milieubewuster en proberen natuurlijke grondstoffen te sparen,” aldus de analisten. “Dat geldt zeker voor de millennials. Tevens wil de klant de garantie hebben geen bloeddiamanten – waarmee in vele ontwikkelingslanden gewapende conflicten worden gefinancierd – te kopen.” “Bovendien moet ermee rekening worden gehouden dat synthetische stenen tussen 30 procent en 40 procent goedkoper zijn dan authentieke diamanten.” Er wordt tevens op gewezen dat de synthetische diamant, gemaakt op basis van koolstof, visueel ook niet meer van een natuurlijk exemplaar kan worden onderscheiden.

Blockchain

Twee jaar geleden zouden laboratoria 350.000 karaat synthetische diamanten hebben geproduceerd. Dit jaar zou er echter al sprake zijn van een volume van 4,2 miljoen karaat. Vooral in China en India zou een grote vraag naar synthetische diamanten kunnen worden opgemerkt. In de Verenigde Staten, wereldwijd de grootste markt voor de verkoop van diamanten, zou daarentegen nog steeds een duidelijke voorkeur voor natuurlijke stenen kunnen worden vastgesteld. Bain wijst erop dat de synthetische diamant niet alleen de druk op de inkomsten van de sector verhoogt, maar ook een nieuw risicofraude kan veroorzaken. Malafide partijen zouden immers synthetische stenen illegaal tussen klassieke voorraden kunnen mengen. Er moet volgens Bain dan ook worden geïnvesteerd in controle en detectie. Op die manier kan de authenticiteit van de diamant worden aangetoond en kan de sector ook zijn imago beschermen. Het Antwerp World Diamond Center (AWDC) wijst er echter op dat de kwaliteit van de synthetische productie steeds verder stijgt, waardoor ook telkens opnieuw verder moet worden geïnvesteerd in verfijndere detectiemethodes. De Antwerpse diamantsector voert over de problematiek op dit ogenblik gesprekken met producent De Beers. Daarbij wordt onder meer over een mogelijke introductie van een blockchain-platform gesproken. Die technologie zou de authenticiteit van de producten kunnen bewijzen en dus voor een grotere transparantie zorgen. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20