Het Antwerpse schepencollege heeft een nieuw klimaatplan goedgekeurd. Volgens dat plan moet de stad Antwerpen de CO2-uitstoot tegen 2030 met 50 tot 55 procent verminderen, schrijft De Tijd.
Het plan van Antwerpen is ambitieuzer dan dat van Vlaanderen. Die mikt op een CO2-reductie van 32,6 procent. Als de stad wil slagen in haar opzet, moet ze tegen 2030 zo’n 2,6 miljard euro aan extra investeringen doen. Antwerpen wil daarbij een beroep doen op zowel de overheden als private spelers. Op dit moment is nog niet duidelijk wie met welk deel van de investeringen over de brug komt.
Renovatie Antwerpse gebouwen
De renovaties van de woningen en andere gebouwen gaan een belangrijke rol spelen bij de vergroening van Antwerpen. Zo is er 855 miljoen euro nodig voor de betere isolatie van woningen. Om andere gebouwen in Antwerpen energiezuinig te maken is nog eens 590 miljoen euro aan investeringen nodig, blijkt uit berekeningen die De Tijd kon inkijken.
Voorts zal Antwerpen meer investeren in groene energie. Verwacht wordt dat de capaciteit van de geïnstalleerde zonnepanelen tussen 2018 en 2030 verzesvoudigt tot 400 megawatt.
Antwerpen hoopt ook dat de personenverplaatsingen tegen 2030 maar voor 50 procent met de auto gebeuren. Vandaag is dat nog 82 procent. De fiets en het openbaar vervoer zullen daar een belangrijke rol bij spelen. De stad plant investeringen in fietsinfrastructuur en openbaar vervoer, zoals de verlenging van tramlijnen.
De uitstoot van de zware industrie in de Antwerpse haven maakt geen deel uit van de lokale plannen. De klimaatimpact van de grote chemie-installaties wordt al geregeld vanuit Europa via het ETS-systeem. Antwerpen wil wel de restwarmte van de havenbedrijven gebruiken om tegen 2030 ruim 30.000 woningen te verwarmen via warmtenetten.