Een havenkorps, meer controles en boetes van 1.000 euro voor gebruikers: zo wil Vivaldi de drugsoorlog uitvechten

Premier Alexander De Croo (Open Vld) verklaarde bij VTM Nieuws dat de drugsproblematiek moet aangepakt worden door een havenkorps te introduceren.

Waarom is dit belangrijk?

De oorlog tegen drugs escaleert steeds meer in België en Nederland. Nadat begin deze week een meisje van elf om het leven kwam, het gevolg van een ogenschijnlijke afrekening binnen het drugsmilieu, willen politici de grote middelen bovenhalen om de problematiek aan te pakken. 

De essentie: Een havenkorps, meer controles en hoge boetes voor gebruikers van harddrugs moeten ervoor zorgen dat de macht van de drugsmaffia in België moet worden ingeperkt.

  • Tijdens het interview bij VTM Nieuws zei De Croo dat meer containers gecontroleerd moeten worden in de haven van Antwerpen. 
  • Het aantal gecontroleerde containers zou moeten vertienvoudigen, naar 400.000 per jaar, tegenover de 40.000 containers die vandaag de dag gecontroleerd worden. Er zouden ook 108 extra douaniers komen, bovenop de huidige 700 in de haven van Antwerpen. Zij zouden gebruik kunnen maken van vijf nieuwe scanners om containers na te kijken.
  • Ook de oprichting van een havenkorps zou besproken worden om de haven te patrouilleren. “We hebben meer mensen nodig op het terrein”, aldus de premier. Het havengebied is zo’n 120 vierkante kilometer groot en is om die reden moeilijk te patrouilleren.
  • Een havenkorps zou volgens De Croo een betere oplossing zijn dan het leger in te zetten, een suggestie waar Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) eerder deze week mee op de proppen kwam. “Politieagenten kunnen mensen arresteren en ondervragen. Dat kan Defensie niet”, klonk het.
  • De Wever reageerde op Twitter al meteen op het plan van De Croo, door te zeggen dat er al een havenkorps bestaat. “Het heet ‘de federale scheepvaartspolitie’ en ze zijn met minder dan 100”, aldus de burgemeester van Antwerpen. “Er zijn er minstens 350 nodig. Doe er iets aan”, klinkt het verder.

Ook opvallend: Ten slotte wil de premier dat de boetes voor cocaïnegebruik worden opgetrokken naar een maximum 1.000 euro. 

  • Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zei tijdens een debat in ‘De Zevende Dag’ hetzelfde als De Croo.
  • “Wie 50 euro kan betalen, kan die 150 euro (vorig jaar werden boetes van 75 tot 150 euro ingevoerd voor gebruikers, red.) ook betalen”, zei Van Quickenborne. Boetes tot 1.000 euro moeten een grotere impact hebben. Voor het gebruik van cannabis zou de nieuwe regel niet gelden.
  • Als mensen niet willen betalen, zouden ze bovendien niet meer voor de rechtbank komen, maar zullen de boetes via de belastingen worden geïnd, zei Van Quickenborne.

(kg)

Meer