Belgisch bedrijf helpt om meer dan 5.000 exoplaneten in beeld te brengen, “mogelijk gelijkaardig aan de aarde”

Belgisch bedrijf helpt om meer dan 5.000 exoplaneten in beeld te brengen, “mogelijk gelijkaardig aan de aarde”
Illustratie van de ARIEL-ruimtetelescoop van ESA – Adrian Mann/Future Publishing via Getty Images

België helpt mee aan de nieuwe missie van het Europees Ruimteagentschap (ESA). Het bedrijf Antwerp Space ontwikkelt een communicatiesysteem voor een nieuwe satelliet die exoplaneten in beeld moet brengen. CEO Koen Puimège vertelt er meer over.


Beluister hier het volledige interview met Koen Puimège:


De essentie: Antwerp Space zorgt ervoor dat de satelliet die op zoek gaat naar exoplaneten kan communiceren met de aarde en omgekeerd. Dit is het doel van de ARIEL-missie, een vervolg van eerdere missies met dezelfde doelstelling. Gehoopt wordt om nieuwe planeten te ontdekken die gelijkaardig zijn aan de aarde.

  • Puimège: “De satelliet wordt naar het lagrangepunt gebracht. Dat is een punt met een stabiele graviteit op 1,5 miljoen kilometer van de aarde. Zo’n grote afstand geeft de nodige uitdagingen om een betrouwbare communicatielink op te zetten. Maar dit is geen unicum. Wij hebben ook een missie gedaan naar de planeet Jupiter, die op dit moment onderweg is. Die afstand is nog groter.”
  • “Deze missie gaat exoplaneten bestuderen die reeds door de Hubbletelescoop gedetecteerd zijn. Die telescoop werd in 1990 gelanceerd. Ook de James Webbtelescoop die in 2021 gelanceerd werd, zal nog meer van die exoplaneten gaan detecteren. En dat is fascinerend, want we spreken hier over meer dan 5000 planeten die we voordien niet kenden en waar er nog veel van zullen bijkomen. Die zijn mogelijkerwijs gelijkaardig aan de aarde en circuleren ook rond een ster zoals de zon.”
  • “De technologie is zodanig geëvolueerd dat het toegankelijker is geworden, ook voor landen die minder financiële mogelijkheden hebben. Waar ruimtevaart vroeger voorbehouden was voor de echt grote naties, is er nu een zekere commercialisering bezig die alles goedkoper maakt”, verklaart Puimège de toegenomen interesse.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

02:00