Antidepressiva zo goed als zinloos bij lichte depressie

Antidepressiva werken het best voor patiënten met een zware depressie; wie licht depressief is haalt geen of weinig voordeel uit de inname van de geneesmiddelen. Dat blijkt uit een studie bij 718 patiënten, die deze week in de Journal of the American Medical Association wordt gepubliceerd en door The Wall Street Journal werd ingekeken. De onderzoekers verzamelden gegevens over patiënten uit zes verschillende studies. Die werden onderverdeeld volgens de Hamilton Depressie Schaal, een schaal die door dokters wordt gebruikt om de graad van depressie te omschrijven en die variëert van lichtjes tot zwaar depressief. De analyse vergeleek de reactie van de patiënten op placebo’s en antidepressiva als Zyprexa, Seroquel, Paxil en Prozac.

De wetenschappers concluderen dat de bulk van de antidepressiva voorgeschreven wordt aan mensen die slechts een milde of matige mate van depressiviteit vertonen. En bij die mensen hebben de geneesmiddelen amper succes. De ernstige gevallen reageren veel beter op echte medicijnen dan op een placebo. Bij de milde depressies maakt het innemen van de antidepressiva amper verschil.

Meer
Mijn Volglijst

Wall Street sluit hoger

02/12/2021 21:10

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger gesloten. De S&P 500 won 1,4 procent op 4.577,10 punten, de Dow Jones index steeg 1,8 procent tot 34.639,79 punten en de Nasdaq eindigde 0,8 procent hoger bij een slotstand van 15.381,32 punten.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is het de vraag of de winsten duurzaam blijken of dat aandelen toch kwetsbaar blijven voor negatieve nieuwsberichten.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20