Het is van de financiële crisis in 2008 geleden dat er nog zo’n grote nervositeit was op de beurzen. Dat blijkt uit de VIX-index, de bekendste graadmeter voor koersschommelingen. De recordniveaus van ruim elf jaar geleden zijn evenwel nog ver af.
De VIX-index weerspiegelt de volatiliteit, de bewegingen op en neer, van de Amerikaanse beursindex S&P 500. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste barometer voor angst of nervositeit bij beleggers. Hoe hoger de VIX, hoe groter de turbulentie. Een lage VIX wijst op een rustig beursklimaat.
De angstbarometer schoot de voorbije dagen als een raket omhoog tot ruim boven de kaap van 50. Het gaat om de hoogste niveaus sinds de bankencrisis van 2008. De beursklap van maandag was ook al de grootste daling in een dag sinds toen.
In de periode na de val van Lehman Brothers (15 september 2008) schoot de VIX-index naar niveaus boven 80. Zo erg is het vandaag dus niet. Analisten geven als verklaring dat er in deze coronacrisis geen sprake van een infarct van het financieel systeem zelf, zoals toen. Het bankenstelsel functioneert zoals normaal.
De optiebeurs van Chicago (CBOE) berekent de VIX op basis van de prijzen voor opties, contracten om de S&P500-aandelenkorf tegen een afgesproken prijs te kopen (calloptie) of te verkopen (putoptie) over ongeveer een maand.
De zender CNN bouwde, onder meer op basis van de VIX, een eigen Fear & Greed-index. Die staat momenteel op ‘extreme angst’.