Selfmade ondernemer Andy Nijs: “Je moet het lef hebben om hulp te vragen”

Managerscoach Andy Nijs organiseert vandaag het ondernemersevent Visionair, Let Your Brand Fly in Brussel. Voorafgaand aan het evenement deelde hij een paar inzichten met Business AM.


Beluister hier het volledige interview met Andy Nijs:


De essentie: Je gezicht laten zien en met een persoonlijk verhaal komen zijn belangrijk. Verder ziet Nijs potentieel in het durven van hulp vragen: zo kan je ook contacten leggen.

  • Nijs: “Ondernemers moeten vooral hun merk en hun gezicht laten zien. Ze moeten daarmee naar buiten komen. Het is heel makkelijk om te schuilen achter de naam van het bedrijf, het logo of het team dat je hebt. Maar het is veel belangrijker om menselijk te zijn. Mensen kopen van mensen.”
  • “Vaak zijn we heel hard gefocust op het uitzetten van ons bedrijf en ervoor te zorgen dat er heel wat technische tools aan te pas komen. Maar langs de andere kant is het evenzeer belangrijk om je personal brand uit te zetten en je autoriteit te claimen in de industrie en daarbuiten. Dus nationaal of zelfs internationaal.”
  • Nijs vindt niet dat dit nu betekent dat elk bedrijf op TikTok moet zitten: “Als je cameraschuw bent, dan gaat dat helemaal niet goed komen. Ik raad aan om met kleine stapjes te beginnen. Uiteindelijk kan je op andere manieren ook evenzeer met je visies naar buiten komen. Je moet zeker niet altijd alle hypes volgen die om de week wel worden gepubliceerd.”

Hulp vragen om uit te breiden

  • “Als bedrijfsleider of ondernemer is het belangrijk dat je je visie durft uit te spreken, zowel in je eigen industrie als daarbuiten. Hoe zie jij de ondernemerswereld veranderen? Wat denk jij wat belangrijk gaat worden in de komende jaren? Hoe zie jij dat evolueren in je eigen industrie? Het wordt veel belangrijker om de echte evolutie te delen. In de ondernemerswereld wordt er vooral geglamouriseerd.”
  • Je moet ook het lef hebben om hulp te vragen, vertelt Nijs: “Je kunt zeggen: ‘Jij bent hier expert in. Ik wil graag jouw gedachten of jouw opinie hierover horen.’ Als je mensen een podium geeft, dan streelt dat hun ego. Ze gaan je vaak verder willen helpen. Je kunt ook gewoon een contact of een telefoonnummer vragen van iemand. Mensen helpen graag van nature uit.”
  • “Alleen wordt dat enorm weggeduwd. Omdat de idee leeft dat we vooral aan onszelf moeten denken en we onszelf op de eerste plaats moeten zetten. Elkaar iets gunnen en samenwerken als ondernemerswereld heb ik meer kunnen ervaren in het buitenland dan in België. Daar zit nog wel een groeipunt in.” (kg)
Meer