Productie Android-smartphones lijkt op ‘Wilde Westen’

Een Android-smartphone bespiedt zijn eigenaar vanaf de eerste minuut van de eerste dag dat het toestel geactiveerd wordt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van 2 Spaanse academici. Het is de vooraf geïnstalleerde software die het werk doet.

Meestal gaat het om applicaties waarvoor Google, dat eigenaar is van het Android-besturingssysteem, akkoorden sloot met softwarebedrijven. Omdat de gebruiker geen toelating moet geven, kan de software onbeperkt zijn gangen gaan.

Beide academici onderwierpen 1.742 smartphones van 241 fabrikanten in 130 landen aan een onderzoek. Hun studie wordt in april gepubliceerd, maar kon door de Spaanse krant El País al worden ingekeken.

Android is ‘het Wilde Westen’

De resultaten sloegen hen met verstomming. In eerdere onderzoeken keek men voornamelijk naar de applicaties die via de Google Play-store worden gedownload. Dat die applicaties tal van gegevens over een gebruiker verzamelen om ze daarna te commercialiseren is niets nieuws.  Maar nu lag de focus op wat smartphones standaard aanbieden. Met andere woorden naar de applicaties die op een smartphone staan zonder dat de eigenaar van het toestel ze moet downloaden.

“Fabrikant weet niet wat bij de productie gebeurt”

Elke vorm van controle lijkt zoek, zeggen Juan Tapiador (Universiteit Carlos III) en Narseo Vallina-Rodriguez (Universiteit van Berkeley). Dat is verontrustend, omdat Android een globaal marktaandeel van 80% heeft.

Volgens het duo weten de fabrikanten meestal niet wat er bij de productie van hun toestellen gebeurt. Zo bevatten smartphones hardware die op zijn beurt al voorzien is van software. Ook besteedt men dee veelvuldige updates aan onderaannemers uit. Die doen ook nog eens gewoon hun ding. Dan zijn er nog de telecomoperatoren die hun eigen apps pre-installeren. Al deze partijen zijn dan wel door Google gecertificeerd, wat er daarna exact gebeurt blijft een groot vraagteken. Ook honderden andere fabrikanten gebruiken Android. Dat in een panorama dat enkel vergelijkbaar is met ‘het Wilde Westen’, aldus beide Spanjaarden.

Niemand lijkt exact  te weten wat er op een Android staat eens die in het winkelrek belandt, is hun conclusie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20