Goed nieuws voor de Terzake-journalisten. Wie anderen onderbreekt verhoogt daarmee zijn status. Dat blijkt uit de studie Attaining Status at the Expense of Likeability: Pilfering Power Through Conversational Interruption van Sally D. Farley van de universiteit van Baltimore, die in de Journal of Nonverbal Behavior werd gepubliceerd.
In twee experimenten onderzocht Farley hoe onderbrekers en onderbrokenen werden gepercipiëerd, eerst door een groep van mensen van hetzelfde geslacht, daarna door een gemengde groep.
In het eerste experiment luisterden de deelnemers naar een korte opgenomen conversatie waarbij één persoon tot vijfmaal toe zijn gesprekspartner onderbrak.
In een tweede experiment onderbraken vier collega’s (twee vrouwen en twee mannen) voortdurend een groep naïeve deelnemers die een artikel bespraken.
Wat bleek? Algemeen mag worden gesteld dat mensen die anderen onderbraken aan status wonnen, terwijl mensen die onderbroken werden aan status verloren. Daarenboven vonden deelnemers die onderbroken werden van zichzelf dat ze minder invloedrijk waren dan mensen die niet onderbroken werden.
De mensen die anderen onderbraken -vooral wanneer het om vrouwen ging – werden als minder sympathiek geperciëerd dan de mensen die anderen lieten uitspreken.