Analyse van Belfius: vastgoedprijzen dalen niet, maar woningen boeten toch aan waarde in

Analyse van Belfius: vastgoedprijzen dalen niet, maar woningen boeten toch aan waarde in
Getty Images

De grootbank Belfius heeft woensdag een analyse over de Belgische vastgoedmarkt in 2023 gedeeld. In tegenstelling tot veel andere Europese landen zijn de vastgoedprijzen in ons land niet gedaald. Toch boeten de woningen aan waarde in.

In het nieuws: Volgens Belfius zijn de prijzen van residentieel vastgoed het voorbije jaar met 1,5 procent gestegen.

  • De bank hield bij deze analyse rekening met verschillende factoren, zoals de werkelijke waarde van het pand en de energiescore.

Details: België volgt niet de Europese tendens.

  • Volgens Belfius zijn de vastgoedprijzen vorig jaar licht gedaald in de eurozone.
  • In sommige buurlanden was de daling zelfs groter dan gemiddeld. In Duitsland bijvoorbeeld daalden de prijzen in het derde kwartaal van 2023 met 10 procent
  • De Belgische vastgoedprijzen volgen niet dezelfde trend. In het derde kwartaal stegen ze opnieuw licht (+1,2%), meldt Belfius.

Het belang van een duurzame woning

Let op: Gemiddelden vertellen niet het hele verhaal.

  • Belfius wijst erop dat ondanks de stijgende vastgoedprijzen de waarde van de Belgische woningen vorig jaar is gedaald. “De nominale groei van de vastgoedprijzen in ons land maskeert de waarde van dit vastgoed, die in werkelijkheid is gedaald”, schrijft de bank. “Als je rekening houdt met de inflatie, kom je uit op een reële waardedaling van 2,4 procent.”
  • “Bovendien verhult deze zeer lichte stijging grote verschillen tussen huizen wat betreft hun energieprestaties. De kloof tussen de prijzen van energievretende woningen en energiezuinige woningen wordt steeds groter,” merkt Belfius op.
    • Voor twee identieke woningen is er een prijsverschil van 14,6 procent tussen een EPC F-score en een EPC D-score.
    • Het verschil loopt op tot 30 procent in vergelijking met een huis met EPC B-score of hoger.
  • “De tweedeling in de vastgoedmarkt langs de scheidslijn duurzaam/niet-duurzaam is duidelijk te zien in de huizenprijsindices voor nieuwe versus bestaande woningen,” voegt Belfius eraan toe. “In de zomer stagneerde de prijs van bestaande woningen, terwijl de prijs van nieuwe woningen met meer dan 5 procent steeg.”

En nu? De prijzen dalen eindelijk, maar niet voor alle huizen.

  • Voorlopig is het verschil tussen woningen met een goede en slechte energiescore het grootst in Vlaanderen. Want sinds 1ᵉʳ januari 2023 moeten mensen die daar een energieverslindende woning kopen deze binnen vijf jaar duurzaam renoveren.
  • Over twee jaar wordt een gelijkaardig systeem van kracht in Wallonië. De kloof zal nog groter worden.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.