Dankzij de brexit heeft de Nederlandse hoofdstad Londen van de troon gestoten als grootste handelscentrum voor aandelen. De cijfers tonen aan dat er op een gemiddelde dag in januari 9,2 miljard euro aan aandelen werden verhandeld op Euronext Amsterdam en de Nederlandse tak van beurs CBOE Europe en Turquoise, dat is vier keer meer dan in december.
Het is de Financial Times (FT) die met het nieuws uitpakt op zijn voorpagina, op basis van gegevens van beursbedrijf CBOE Europe. Het handelsvolume in de Britse hoofdstad nam een duik in 2021, in januari werden er dagelijks gemiddeld aandelen ter waarde van 8,6 miljard euro verhandeld.
Toezicht en regulering
Heel wat bedrijven verplaatsten hun notering van Londen naar Amsterdam door een Europees verbod op in de EU gevestigde financiële instellingen om handel te drijven in het VK. Sinds de brexit hanteren Britse beurzen en handelsplatformen namelijk niet meer de normen op vlak van toezicht en regulering als de EU vereist, althans niet in de ogen van Brussel.
De transacties die de Londense beurs daardoor misloopt gaan vooral richting Amsterdam zo blijkt nu. Dat Londen nu onttroond is als voornaamste Europese aandelenmarkt, is meer dan alleen een symbolisch verlies: financiële dienstverleners betaalden vorig jaar bijna 76 miljard pond aan belastingen. Een sterke daling van het aantal transacties betekent dus een aderlating voor de Britse schatkist.
Hoewel de beurzen van Parijs en Dublin het handelsvolume ook lichtjes zagen stijgen ten nadele van Londen, is Amsterdam duidelijk de voorlopige winnaar van de brexit. Ook op de markt voor staatsschuld en derivaten zoals swaps nam de Nederlandse hoofdstad handelsactiviteit over van The Old Smoke.