Ampe in burgeroorlog met Vanhengel bij Open Vld in Brussel

  • De Brusselse afdelingen van Vlaamse partijen zijn altijd net dat tikje meer folklore: een disproportionele verhouding tussen het aantal goed betaalde politieke mandaten – Vlaamse en Brusselse parlementsleden en ministers bijeen – en het aantal werkelijke kiezers en zelfs leden van de lokale afdeling zit daar voor iets tussen.
  • Het is bij Open Vld in de hoofdstad al een tijdje hommeles. Els Ampe, Vlaams Parlementslid van de liberalen, vecht er een open oorlog uit met Guy Vanhengel, het oude boegbeeld en beschermheer van Sven Gatz, huidig Open Vld-minister in de Brusselse regering.
  • Ampe ondernam een aantal keren een poging om de dynastie van Vanhengel en Gatz van de troon te stoten en zelf minister te worden, maar dat mislukte. Bij de verkiezing van de Open Vld-voorzitter in 2020 reed ze bovendien een erg rechts-populistische koers, wat haar verder in botsing bracht met de links-liberalen in de hoofdstad.
  • De zaak wordt nu op de spits gedreven door een klacht tegen Ampe voor de statutaire commissie van de Open Vld. Wat haar precies verweten wordt is niet duidelijk: ze maakte een filmpje over lockdown-rellen aan het Flageyplein. Voor een liberale partij – die vrije meningsuiting hoog in het vaandel draagt – hoe gek dat ook mag zijn, dus toch een eerder gênante zaak.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20