Amerikanen creëren meer jobs dan verwacht; kloof tussen blank en zwart krimpt tot laagste niveau ooit

Er zijn in juni meer nieuwe banen gecreëerd in de Amerikaanse economie dan verwacht, maar de arbeidsmarkt is nog lang niet hersteld van de pandemie. Dat heeft het ministerie van Arbeid vrijdag gemeld.

Er waren 850.000 nieuwe banen, terwijl analisten er maar 680.000 hadden verwacht. De werkloosheidsgraad is met 0,1 procentpunt gestegen tot 5,9 procent. Ongeveer 9,5 miljoen Amerikanen zitten zonder werk.  In februari 2020, net voor de coronapandemie, ging het nog om 3,5 procent en 5,7 miljoen werklozen.

Opmerkelijk is dat de beroepsbevolking van volwassen zwarte mannen in juni tot een record is gestegen, een teken dat Amerikaanse werknemers wellicht proberen te profiteren van het snelle herstel en de hogere lonen die door sommige bedrijven worden geboden.

Zwarte mannen boven de 20 hebben met 10 procent nog steeds het hoogste werkloosheidscijfer van alle door het ministerie van Arbeid getraceerde ras- en geslachtsgroepen, omdat de werkgelegenheid langzamer steeg dan de beroepsbevolking. Maar de kloof tussen zwarte en blanke arbeidsparticipatie is gekrompen tot het laagste niveau ooit.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20