Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 04 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

7 miljoen Amerikanen zijn gestopt met hun auto af te betalen

Logo Business AM
Economie

13/02/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

7 miljoen Amerikanen hebben een achterstand van meer dan 3 maanden op de afbetaling van hun wagen. Dat zijn er 1 miljoen meer dan bij de piek van 2010, toen de VS nog moest beginnen te herstellen van de gevolgen van de financiële crisis.

Dat blijkt uit cijfers die de Federal Reserve of New York dinsdag vrijgaf. Volgens economen van de Fed is het “een teken dat niet alle Amerikanen van de sterke arbeidsmarkt hebben geprofiteerd. Een voortdurende monitoring en analyse van de sector dringt zich dan ook op.”

22% van de kredietnemers hebben een lage kredietscore

Vorig jaar is de totale waarde van alle autoleningen met 584 miljard dollar gestegen tot 1.270 miljard dollar. Het gaat om de grootste stijging in 19 jaar. Zo’n 22% van dag bedrag moet worden terugbetaald door mensen die over een slechte kredietscore beschikken. Vele daarvan zijn jonger dan 30.

In de VS bouwen burgers een kredietscore op naarmate ze hun leningen tijdig terugbetalen. Maar ook een reeks andere factoren spelen een rol. De omvang van de huidige schuld op creditcards en andere leningen, gerelateerd aan de maximale toegestane schuld bijvoorbeeld.

Een schuld voor een activa dat enkel in waarde afneemt

Amerikaanse consumenten hebben met andere woorden nu samen meer dan 1.270 miljard dollar geleend om een activa te kopen dat enkel in waarde afneemt. Vóór de financiële crisis bedroeg dat bedrag nooit meer dan 825 miljard dollar.

De leningen hebben ook een steeds langere looptijd: gemiddeld 67 maanden, maar soms tot 84 maanden (7 jaar).

Toch is er ook goed nieuws: 30% van die leningen bevindt zich bij mensen die een goede kredietscore (+ 760) hebben. Ook dat percentage lag nooit eerder hoger. Nog volgens de New York Fed zijn ook de schulden van de gezinnen sinds 2007 relatief gedaald. De stijging van de schulden concentreert zich voornamelijk in de studenten- en autoleningen en minder in vastgoedhypotheken. 


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks