De Amerikaanse marine onthult plan om China’s militaire modernisering te evenaren tegen 2027


Key takeaways

  • De Amerikaanse marine heeft een plan opgesteld om de militaire moderniseringsdoelen van China tegen 2027 te evenaren, waarbij prioriteit wordt gegeven aan het moderniseren van materieel en het verbeteren van de inzetmogelijkheden.
  • Project 33 richt zich op het realiseren van 80 procent strijdvaardigheid voor vaartuigen, luchtvaartuigen en submarines in 2027, terwijl geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie en onbemande systemen worden geïntegreerd.
  • De focus van de marine ligt op langeafstandsvuur, niet-traditionele zeeverdediging en terminalverdediging, waarbij de nadruk ligt op de bescherming van marinemiddelen met geavanceerde raket- en luchtafweersystemen die zijn ontworpen om bedreigingen in hun laatste fase te onderscheppen.

Plan om militaire moderniseringsdoelen van China te evenaren

De Amerikaanse marine heeft een plan opgesteld om de militaire moderniseringsdoelen van China tegen 2027 te evenaren, met als doel klaar te zijn voor een mogelijk conflict met het Chinese regime. Dit plan, onder leiding van admiraal Lisa Franchetti, concentreert zich op Project 33, dat zich richt op het verbeteren van de operationele paraatheid en voordelen op de lange termijn.

China’s Volksbevrijdingsleger (PLA) 

Het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) moet in 2027 volledig gemoderniseerd en gevechtsklaar zijn, wat samenvalt met de honderdste verjaardag van het PLA. Deze tijdlijn heeft geleid tot bezorgdheid over een mogelijke invasie van Taiwan nu de Chinese leider Xi Jinping zich richt op militaire hervormingen. De strategie van Peking gaat verder dan de uitbreiding van de marine en omvat ook multidomein precisieoorlogvoering, infrastructuur voor tweeërlei gebruik, zoals vliegvelden en maritieme milities, en een groeiend nucleair arsenaal, allemaal ondersteund door de grootste scheepsbouwcapaciteit ter wereld.

Reactie van de Amerikaanse marine 

De reactie van de Amerikaanse marine geeft prioriteit aan het moderniseren van uitrusting en het verbeteren van de inzetmogelijkheden, met name door meer gebruik te maken van robot- en autonome systemen voor een snelle reactie, vooral in de Indo-Pacifische regio. Project 33 heeft als doel om tegen 2027 80 procent operationele paraatheid te behalen voor oorlogsschepen, vliegtuigen en duikboten, terwijl geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie en onbemande systemen worden geïntegreerd. Deze initiatieven zijn bedoeld om de marine beter in staat te stellen effectief te reageren op opkomende bedreigingen en de superioriteit in de Indo-Stille Oceaan te behouden.

Langeafstandsvuur, niet-traditionele zeeverdediging en terminalverdediging

De marine richt zich op langeafstandsvuur, niet-traditionele zeeverdediging en terminalverdediging. Langeafstandsvuur maakt aanvallen vanaf een veilige afstand mogelijk met geavanceerde raketten en precisiegeleide wapens. Niet-traditionele zeeverdediging maakt gebruik van methodes zoals cyberoorlogvoering, drones en elektromagnetische operaties om de toegang van tegenstanders tot strategische maritieme gebieden te blokkeren. Terminalverdediging richt zich op het beschermen van marinemiddelen met geavanceerde raket- en luchtafweersystemen die zijn ontworpen om bedreigingen in hun laatste fase te onderscheppen.

Bevelvoering en controle verbeteren via maritieme operatiecentra (MOC’s)

Om de bevelvoering en controle te verbeteren, ontwikkelt de marine maritieme operatiecentra (MOC’s), die cruciaal zijn voor oorlogsvoering op vlootniveau. Deze centra dienen als zenuwcentra voor de coördinatie van marinetroepen in omgevingen met meerdere domeinen, waaronder land, zee, lucht, ruimte en cyberspace. MOC’s zijn essentieel voor het beheren van real-time informatie, het sturen van vlootbewegingen en het overzien van belangrijke functies zoals inlichtingen, logistiek en communicatie.

 Toekomstige controle over zee 

De Amerikaanse marine bestudeert de huidige wereldwijde conflicten om haar benadering van de toekomstige controle over zee vorm te geven. Het effectieve gebruik door Oekraïne van raketten, drones en digitale middelen tegen Russische strijdkrachten heeft waardevolle inzichten opgeleverd voor potentiële conflicten in de Indo-Stille Oceaan. De marine heeft ook de rol geobserveerd die drones en ballistische raketten hebben gespeeld in gevechten tegen de Houthi-rebellen in Jemen in de Rode Zee. Deze lessen zijn cruciaal voor de aanpassing aan veranderende bedreigingen en het waarborgen van de paraatheid in een steeds complexere gevechtsruimte.

Recente conflicten

Onbemande voertuigen en wapensystemen hebben een belangrijke rol gespeeld in recente conflicten, zoals in Oekraïne en het conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan in 2020. Autonome en op afstand bediende systemen, zoals drones, zijn zeer effectief gebleken voor verkenning, precisieaanvallen en het verstoren van vijandelijke logistiek, terwijl het risico op mensenlevens minimaal is. Franchetti erkent deze verschuiving en heeft prioriteit gegeven aan de integratie van onbemande systemen, waaronder marinedrones en onbemande onderwatervoertuigen (UUV’s), in operaties van de Amerikaanse marine.

Plan om te integreren in routineoperaties

De marine is van plan om tegen 2027 robot- en autonome systemen te integreren in routineoperaties en ervoor te zorgen dat ze actief worden gebruikt door commandanten in vliegdekschepen en expeditionaire aanvalsgroepen. De focus ligt op het verbeteren van de coördinatie tussen bemande en onbemande teams, met name op gebieden als surveillance, vuur, logistiek en misleiding. Dit initiatief maakt deel uit van een bredere strategie om het commando, de controle en de algehele operationele effectiviteit in complexe omgevingen met meerdere domeinen te verbeteren.

Prioriteit aan het behouden van een vrije en open Indo-Stille Oceaan

Het plan van de Amerikaanse marine richt zich niet alleen op de voorbereiding op een mogelijk conflict over Taiwan, maar geeft ook prioriteit aan het behoud van een vrije en open Indo-Stille Oceaan. Het is van het grootste belang dat kritieke scheepvaartroutes zoals de Straat van Malakka en de Straat van Taiwan toegankelijk blijven voor de wereldhandel. De anti-access/area denial (A2/AD) strategie van China is erop gericht het vermogen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten te beperken om vrij te opereren in belangrijke gebieden zoals de Oost- en Zuid-Chinese Zee en in het bijzonder de Straat van Taiwan. Ondanks deze uitdaging moderniseert de Amerikaanse marine snel om deze bedreigingen het hoofd te bieden en de regionale dominantie-inspanningen van de CCP tegen te gaan.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.