Key takeaways
- Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen staan voor grote uitdagingen door het handelsbeleid van president Trump en een daling van het toerisme.
- Ondanks lagere kerosineprijzen worstelen deze luchtvaartmaatschappijen met lage winstmarges en een trage groei van de inkomsten.
- Europese luchtvaartmaatschappijen zullen dit jaar naar verwachting een inkomstengroei van 10 procent boeken, dankzij de aanzienlijk lagere brandstofprijzen.
Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen staan voor grote uitdagingen door het handelsbeleid van president Trump en een daling van het toerisme. Uit een studie van Allianz Trade, een kredietverzekeraar, blijkt dat Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen de laagste omzetverwachtingen hebben in vergelijking met hun concurrenten wereldwijd.
Ondanks de lagere kerosineprijzen worstelen deze luchtvaartmaatschappijen met lage winstmarges. De verwachte inkomstengroei voor Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen bedraagt slechts 1 procent voor 2025, de laagste van alle concurrenten wereldwijd. Deze trage groei wordt gedeeltelijk toegeschreven aan de verminderde vraag naar binnenlandse vluchten: sinds de aankondiging van de tarieven door Trump is de gemiddelde bezettingsgraad van binnenlandse vluchten met zes procentpunten gedaald tot 78 procent.
Gevolgen voor toerisme
De gevolgen voor het toerisme zijn aanzienlijk. Allianz Trade verwacht een daling van de Amerikaanse toeristenindustrie. Meer dan de helft van de 72 miljoen internationale toeristen komt uit Canada en Mexico, waarvan de bevolking terughoudend is om naar de VS te reizen vanwege de tarieven. Het aantal trans-Atlantische passagiers is in de eerste drie maanden van het jaar ook gedaald, vooral onder Duitse en Spaanse toeristen die de VS in maart vermeden.
Vliegtuigmaatschappijen wereldwijd
Daarentegen wordt verwacht dat de inkomsten van Europese luchtvaartmaatschappijen dit jaar met 10 procent zullen stijgen, dankzij de aanzienlijk lagere brandstofprijzen terwijl de ticketprijzen hoog blijven. De beschikbaarheid van nieuwe vliegtuigen vormt echter een probleem. Wereldwijd zijn er 17.000 vliegtuigen in bestelling, maar de fabrikanten hebben de productie niet opgevoerd tot het niveau van voor de pandemie.
De aanhoudende handelsoorlog verergert de verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens voor fabrikanten, wat leidt tot hogere vliegtuigprijzen. Volgens Latorre zijn de vliegtuigprijzen de afgelopen vijf jaar al met 16 procent gestegen en zullen ze tegen 2030 naar verwachting nog eens met 20 procent stijgen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!