Amerikaanse inflatie stijgt forser dan verwacht

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in januari forser gestegen dan verwacht. Dat zorgt voor twijfel bij de beleggers. Zolang de inflatie niet zakt tot de doelstelling van de Fed, is de kans groot dat die nog even zal wachten om de rente te verlagen.

In het nieuws: De Amerikaanse inflatie bedroeg in januari 3,1 procent (op jaarbasis).

  • Dat is een afzwakking in vergelijking met december. Toen was het leven aan de overkant van de Atlantische Oceaan 3,4 procent duurder geworden.
    • Maar: De inflatie ligt wel hoger dan verwacht. De economen hadden gerekend op een geldontwaarding ten belope van 2,9 procent.
    • Ter herinnering: De Federal Reserve streeft naar een inflatie van 2 procent.
  • De kerninflatie – zonder voeding en energie – bleef gelijk op 3,9 procent, terwijl een daling naar 3,7 procent werd voorspeld.

Komt een eerste renteverlaging later dan verwacht?

Details: De markten waren er tot nu toe van overtuigd dat de Fed in maart voor de eerste keer de rente zou verlagen. Nu zijn ze daar veel minder zeker van.

  • De kans op een status qou volgende maand wordt op ruim 90 procent ingeschat. Een maand geleden was er volgens de markten 75 procent kans op een renteknip in maart. Nu wordt er gemikt op een eerste verlaging in juni.
  • Die onzekerheid laat zich ook voelen op de beurzen. Na ruim een half uur handelen, noteert de Nasdaq 1,8 procent lager en staat de S&P500 op een verlies van 1,45 procent. De Dow Jones laat 1,4 procent liggen.

Opgemerkt: De Fed probeert al een tijdje om de verwachtingen van de markt in toom te houden.

  • Fed-voorzitter Jerome Powell zei onlangs nog dat de Fed naar alle waarschijnlijkheid de rente dit jaar drie keer zal verlagen. Beleggers waren er de voorbije maanden van overtuigd dat er zes verlagingen zouden volgen.
  • Powell drukte de markten tijdens een toelichting van het jongste rentebesluit al op het hart dat een renteverlaging “waarschijnlijk niet voor maart zal zijn.” De bestuursleden van de centrale bank komen op 19 en 20 maart bijeen om het monetaire beleid te bespreken.
Meer