Amerikaanse energie-aandelen beleefden een ontgoochelend decennium

De aandeelhouders van Amerikaanse energiebedrijven hebben een rampzalig decennium achter de rug. Dat blijkt uit een rapport van Lewis Krauskopf en Jessica Resnick-Ault, analisten bij het persbureau Reuters. Een aantal investeerders zegt echter te verwachten dat het nieuwe decennium de sector een heropleving zal brengen.

‘In de Verenigde Staten hebben de aandelen van de energiebedrijven een verloren decennium achter de rug,’ zeggen Krauskopf en Resnick-Ault. ‘De sector moest afrekenen met volatiele grondstoffenprijzen en toenemende voorraden.’

‘Anderzijds waren er de povere financiële prestaties en een groot wantrouwen bij sommige groepen investeerders. In het verleden was de energiesector bij de investeerders bijzonder populair. Maar daarvan lijkt vandaag niet veel meer te zijn overgebleven.’

Alternatieven

‘De prijzen voor Amerikaanse ruwe olie zijn dit decennium met meer dan 20 procent gedaald,’ benadrukken Krauskopf en Resnick-Ault. ‘De opkomst van alternatieve energiebronnen zorgde voor bijkomende druk. Een aantal beleggers begon bovendien investeringen in fossiele brandstoffen als een sociaal onverantwoorde portefeuille te beschouwen.’

De Amerikaanse energie-aandelen toonden dit decennium een winst van 6 procent. Op de totale Amerikaanse aandelenmarkt was er daarentegen een opbrengst van meer dan 180 procent. Met inbegrip van dividenden liet de energiesector een totaal rendement van ongeveer 39 procent optekenen. Op de totale Amerikaanse aandelenmarkt liep dat rendement echter op tot meer dan 250 procent.

De inkomsten van de energiesector zijn volgens studies dit decennium met 14,8 procent gedaald, terwijl de andere belangrijke industrieën een groei met minstens 28 procent boekten.

Ommekeer

Door die povere prestaties is ook het belang van de energiesector voor de Amerikaanse aandelenmarkt sterk gedaald. Tien jaar geleden had energie in de Amerikaanse beursindex nog een aandeel van meer dan 15 procent. Dat is inmiddels tot minder dan 5 procent ingekrompen.

Sommige beleggers verwachten echter dat het nieuwe decennium ook voor de energiemarkt een ommekeer zal betekenen. Zij wijzen daarbij vooral naar de toenemende Amerikaanse olieproductie, hoofdzakelijk gedragen door fracking.

Tien jaar geleden waren de Verenigde Staten een netto-importeur van brandstoffen. Het land gaat het nieuwe decennium echter in als een toekomstig netto-exporteur.

‘Het is ironisch dat vele beleggers zich uit de sector willen terugtrekken op een ogenblik dat de Verenigde Staten de grootste producent en een belangrijk exporteur van olie zijn geworden,’ betoogt Daniel Yergin, vice-voorzitter bij marktonderzoeker IHS Markit.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.