Door de renteverhogingen van de Federal Reserve komt de economische groei in de Verenigde Staten (VS) onder druk te staan. In het eerste kwartaal van dit jaar was er al sprake van een economische krimp en het is zeker niet uitgesloten dat dat ook voor het tweede kwartaal het geval zal zijn. In theorie wordt er dan gesproken van een recessie, maar dat klopt niet altijd.
Veel experts nemen het woord recessie in de mond wanneer het bruto binnenlands product (bbp) twee kwartalen op rij afneemt. Volgens die theorie stevenen de VS af op een recessie. In het eerste kwartaal was er al sprake van een economische krimp met 1,4 procent. Als we ons baseren op de GDPNow, een indicator van de Federal Reserve Bank of Atlanta die de economische groei probeert te voorspellen, stellen we vast dat de Amerikaanse economie ook in het tweede kwartaal zal afzwakken. De indicator voorspelt een krimp van 2,1 procent. Op 28 juli maakt de Amerikaanse overheid het officiële cijfer bekend.
De financiële nieuwssite Marketwatch merkt op dat er in de praktijk niet altijd sprake is van een recessie wanneer het bbp twee opeenvolgende kwartalen afneemt. De site zegt dat het bbp een complex gegeven is dat niet altijd in één cijfer kan vervat worden. Dat cijfer geeft daarom soms een vertekend beeld van de economische realiteit.
Een handelstekort
In het eerste kwartaal was er bijvoorbeeld sprake van een economische terugval in de VS door een handelstekort op recordniveau. De Amerikanen voerden massaal producten in, terwijl bedrijven die met chronische tekorten te kampen hadden, grotere orders voor buitenlandse goederen plaatsten om voldoende voorraden aan te leggen.
Marketwatch merkt op dat de toename van de invoer erop wijst dat de economie niet aan het vertragen is. De consumentenbestedingen en de bedrijfsinvesteringen, de twee belangrijkste pijlers van de economie, waren in het eerste kwartaal toegenomen. “Het bbp zou positief zijn geweest als het internationale handelstekort aan het begin van het jaar niet was geëxplodeerd”, klinkt het. Het aantal consumentenbestedingen is vorige maand wel voor de eerste keer dit jaar gedaald. Er was toen sprake van een afname met 0,4 procent.
Creatie van honderdduizenden jobs
Voorts worden er gestaag honderdduizenden nieuwe banen per maand gecreëerd en blijft het werkloosheidscijfer steken op 3,6 procent, net iets boven het laagste peil in 54 jaar. Dean Baker, econoom bij de denktank Center for Economic and Policy Research, merkte onlangs via Twitter op dat het absurd is om over een recessie te spreken “als er maandelijks meer dan 400.000 banen bijkomen.”
De National Bureau of Economic Research (NBER), een non-profitorganisatie, definieert daarom een recessie op een andere manier. Op de site van die organisatie staat te lezen dat er pas gesproken kan worden van een recessie als de economische activiteit aanzienlijk aan het afnemen is. De NBER voegt eraan toe dat een neergang diep, breed en langdurig moet zijn voordat er van een recessie kan worden gesproken.
(fjc)