Amerikaanse dollar verliest waarde sinds presidentschap Trump


Key takeaways

  • De Amerikaanse dollar heeft ongeveer tien procent van zijn waarde ten opzichte van de euro verloren in de eerste drie maanden van het presidentschap van Donald Trump.
  • Het onvoorspelbare handelsbeleid van Trump zorgt voor onzekerheid en zet de dollar onder druk, waardoor internationaal verhandelde goederen goedkoper worden voor consumenten in Europa.
  • Experts blijven sceptisch over de onafhankelijkheid van de Amerikaanse centrale bank door de harde kritiek van Trump op Federal Reserve voorzitter Jerome Powell.

De Amerikaanse dollar heeft een neerwaartse trend doorgemaakt sinds Donald Trump president is geworden. In de eerste drie maanden van zijn ambtstermijn verloor de dollar ongeveer tien procent van zijn waarde ten opzichte van de euro, waarmee hij het zwakste punt in meer dan drie jaar bereikte.

Deze daling is gunstig voor consumenten omdat internationaal verhandelde goederen hierdoor goedkoper worden, wat de inflatie in Europa en Duitsland helpt te beteugelen. Verschillende factoren dragen echter bij aan de zwakte van de dollar. Het onvoorspelbare handelsbeleid van Trump zorgt voor onzekerheid en zet de dollar onder druk. Zijn harde kritiek op Federal Reserve voorzitter Jerome Powell verergert deze situatie nog. Ondanks het feit dat hij een aantal van zijn opmerkingen heeft ingetrokken, blijven experts sceptisch over de onafhankelijkheid van de Amerikaanse centrale bank.

Wereldwijde betekenis van Amerikaanse dollar

De Amerikaanse dollar heeft een dominante positie als ’s werelds belangrijkste munteenheid dankzij zijn wijdverspreide acceptatie in de internationale handel en financiën. Centrale banken houden het grootste deel van hun reserves aan in dollars, cruciale grondstoffen worden geprijsd in dollars, en bij een aanzienlijk deel van de valutatransacties wordt de Amerikaanse munt gebruikt. De enorme Amerikaanse financiële markt, die toegankelijk is voor alle beleggers, speelt een belangrijke rol, met name de uitgebreide markt voor Amerikaanse staatsobligaties, waar aanzienlijke investeringen kunnen worden gedaan.

Amerikaanse obligaties onder druk

Historisch gezien is het zo dat tijdens internationale crises de dollar sterker werd en de rente op Amerikaanse staatsobligaties daalde door de toegenomen vraag. Het onconventionele handelsbeleid van Trump heeft deze vaste patronen echter verstoord. Zijn agressieve aanpak heeft twijfels doen rijzen over de veiligheid van de Amerikaanse financiële markt, waardoor Amerikaanse obligaties onder druk zijn komen te staan en hun status als veilige haven is afgenomen.

Eurozone profiteert

Hoewel de euro heeft geprofiteerd van de zwakte van de dollar, is het momenteel geen levensvatbaar alternatief. De voorgestelde Capital Markets Union binnen de EU zou dit doel kunnen bevorderen, maar de eurozone is nog ver verwijderd van de implementatie van gezamenlijke staatsobligaties. Experts speculeren dat er in de verre toekomst meerdere toonaangevende valuta’s kunnen ontstaan, waaronder mogelijk de Chinese renminbi als China doorgaat met het liberaliseren van zijn economie.

Handelsbeleid van Trump

Het handelsbeleid van Trump is erop gericht om het Amerikaanse handelstekort te verminderen door de Amerikaanse export concurrerender te maken via een zwakkere dollar en import te ontmoedigen via invoerrechten. Veel experts vinden deze strategie echter ineffectief.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!