Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 06 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amerikaanse centrale bank overweegt om inflatiedoelwit op te trekken

Logo Business AM
Economie

02/12/2019 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank: The Federal Reserve. Credit: Stefani Reynolds

Om de trage economische groei aan te zwengelen, denkt de Fed eraan om het inflatiedoelwit van 2 procent te verhogen. Dat meldt de Britse zakenkrant The Financial Times.

De Federal Reserve (Fed), het Centrale banksysteem van de VS, heeft een dubbel mandaat van het Congres, het Amerikaanse parlement: Een monetair beleid voeren gericht op een maximale tewerkstelling, en prijsstabiliteit.

Prijzen die niet te snel stijgen (inflatie) of dalen (deflatie) zorgen ervoor dat de koopkracht zoveel mogelijk behouden blijft. Als de prijzen met net iets minder dan 2% per jaar stijgen op de middellange termijn is er sprake van prijsstabiliteit.

In het algemeen probeert de Amerikaanse centrale bank die stabiele prijzen te realiseren door te mikken op een inflatie van ongeveer twee procent. Inflatie is een algemene maatstaf voor de stijging van de levensduurte. Functionarissen van de Fed, net als Europese centrale bankiers, zien een inflatie van 2 procent als een niveau dat economische groei ondersteunt zonder de prijzen te veel te doen stijgen.

Maar zelfs al is de werkloosheid in de VS gedaald tot een recordlaagte (3,6 procent, laagste in 50 jaar), blijven de prijzen momenteel te laag. Daardoor geraakt ook de economische groei niet op een gewenst niveau.

Controversiële zet

Daarom overweegt de Fed om een nieuwe regel in te voeren dat de inflatie boven de twee procent zou laten gaan. Dat melden welingelichte bronnen aan de Britse zakenkrant The Financial Times.

Dat is een controversiële zet. De voorzitter van de Fed, Jerome Powell, kreeg veel kritiek toen hij deze zomer weigerde om het inflatiedoelwit op te trekken. Verschillende vooraanstaande economen drongen daarop aan toen een studie verscheen dat met zo’n zet de economie na de Grote Depressie van 1930 sneller zou hersteld zijn.

Centrale bankiers staan weigerachtig tegen een inflatiedoelwit van meer dan 2 procent. Het is al moeilijk om het niveau van twee procent te halen, laat staan 3 tot 4 procent. Bovendien hebben bedrijven de neiging om investeringen uit te stellen bij stijgende prijzen, wat de dreiging van een recessie groter kan maken.

Source: Financial Times


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks