Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 19 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amerikaanse centrale bank overweegt om inflatiedoelwit op te trekken

Logo Business AM
Economie

02/12/2019 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank: The Federal Reserve. Credit: Stefani Reynolds

Om de trage economische groei aan te zwengelen, denkt de Fed eraan om het inflatiedoelwit van 2 procent te verhogen. Dat meldt de Britse zakenkrant The Financial Times.

De Federal Reserve (Fed), het Centrale banksysteem van de VS, heeft een dubbel mandaat van het Congres, het Amerikaanse parlement: Een monetair beleid voeren gericht op een maximale tewerkstelling, en prijsstabiliteit.

Prijzen die niet te snel stijgen (inflatie) of dalen (deflatie) zorgen ervoor dat de koopkracht zoveel mogelijk behouden blijft. Als de prijzen met net iets minder dan 2% per jaar stijgen op de middellange termijn is er sprake van prijsstabiliteit.

In het algemeen probeert de Amerikaanse centrale bank die stabiele prijzen te realiseren door te mikken op een inflatie van ongeveer twee procent. Inflatie is een algemene maatstaf voor de stijging van de levensduurte. Functionarissen van de Fed, net als Europese centrale bankiers, zien een inflatie van 2 procent als een niveau dat economische groei ondersteunt zonder de prijzen te veel te doen stijgen.

Maar zelfs al is de werkloosheid in de VS gedaald tot een recordlaagte (3,6 procent, laagste in 50 jaar), blijven de prijzen momenteel te laag. Daardoor geraakt ook de economische groei niet op een gewenst niveau.

Controversiële zet

Daarom overweegt de Fed om een nieuwe regel in te voeren dat de inflatie boven de twee procent zou laten gaan. Dat melden welingelichte bronnen aan de Britse zakenkrant The Financial Times.

Dat is een controversiële zet. De voorzitter van de Fed, Jerome Powell, kreeg veel kritiek toen hij deze zomer weigerde om het inflatiedoelwit op te trekken. Verschillende vooraanstaande economen drongen daarop aan toen een studie verscheen dat met zo’n zet de economie na de Grote Depressie van 1930 sneller zou hersteld zijn.

Centrale bankiers staan weigerachtig tegen een inflatiedoelwit van meer dan 2 procent. Het is al moeilijk om het niveau van twee procent te halen, laat staan 3 tot 4 procent. Bovendien hebben bedrijven de neiging om investeringen uit te stellen bij stijgende prijzen, wat de dreiging van een recessie groter kan maken.

Source: Financial Times


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Corona-alarm

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  39.948.934
 • Aantal
  doden
  1.113.102
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  222.253
 • Aantal
  doden
  10.413
KU Leuven test studenten zelf op coronavirus Icon
16:41

KU Leuven test studenten zelf op coronavirus

Leuvense studenten kunnen zich vanaf maandag laten testen op een coronabesmetting in een afnamecentrum dat het KU Leuven in samenwerking met de hogescholen speciaal...


Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks