Amerikaanse beurzen gaan in gemengde stemming van start

In de Verenigde Staten laten de nieuwe beperkingen tegen de verspreiding van het coronavirus zich ook op de beursvloer voelen. Beleggers vrezen immers dat deze strengere maatregelen een negatieve impact op de economie zouden kunnen hebben.

De Dow Jones liet daarbij een achteruitgang met 0,5 procent optekenen, terwijl De S&P 500 een verlies van 0,3 procent diende te melden. De technologiebeurs Nasdaq kon daarentegen een stijging met 0,6 procent registeren.

Vaccin

De energiesector leverde 2 procent in, maar ook de financiële aandelen moesten 1,8 procent prijsgeven. Daarentegen konden technologie en communicatie een bescheiden stijging melden, waardoor de Nasdaq met een lichte winst van start kon gaan.

De berichten over een potentieel virus tegen het coronavirus hadden de beleggers begin deze week optimistisch gestemd, maar die positieve sfeer is inmiddels al gedeeltelijk afgezwakt. Het is immers duidelijk dat een efficiënte verdeling van het vaccin geen evidente opdracht zal worden.

Men verwacht dat het vaccin voor een economische impuls zal zorgen, maar tegelijkertijd beseft men dat het wellicht nog enkele tijd zal duren vooral de geleden verliezen op het gebied van tewerkstelling en investeringen ongedaan zullen kunnen worden gemaakt.

Onder meer wordt gewezen naar New York, waar nieuwe restricties werden ingevoerd. Beslist werd dat bars, restaurants en sportclubs om 22 uur de deuren moeten sluiten. Bovendien moesten de Verenigde Staten opnieuw meer dan 100.000 nieuwe besmettingen melden. Al acht dagen op rij wordt die grens overschreden.

Cruises

Boeing moest een verlies van ongeveer 2 procent melden, net zoals Goldman Sachs. Luchtvaartmaatschappijen en cruiserederijen, die door de coronapandemie bijzonder zwaar werden geraakt, gingen eveneens achteruit.

De luchtvaartsector boekte een verlies van 1 procent. Royal Caribbean Cruises en Carnival moesten echter een achteruitgang van respectievelijk 3,5 procent en 5,7 procent melden.

Anderzijds profiteerde de Nasdaq van de positieve kwartaalcijfers van het Chinese ecommerce-bedrijf Pinduoduo, dat 20 procent aan waarde won. Rivaal JD.com won eveneens 5 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20