Key takeaways
- Een klant van de Amerikaanse bank Citigroup kreeg 81 miljard dollar overgeschreven in plaats van 280 dollar als gevolg van een overdrachtsfout.
- Twee werknemers merkten de discrepantie niet op, een derde werknemer ontdekte de fout pas na 90 minuten en startte de terugboeking.
- Citigroup heeft het afgelopen jaar tien gevallen meegemaakt waarbij ten minste één miljard dollar per ongeluk werd overgeboekt.
Een klant van de Amerikaanse bank Citigroup kreeg in april 2024 per ongeluk 81 miljard dollar (78,1 miljard euro) bijgeschreven. Het bedoelde overboekingsbedrag was slechts 280 dollar (269,6 euro). Dit incident, waarover de Financial Times (FT) berichtte, kwam onlangs aan het licht ondanks dat het eerder dit jaar plaatsvond.
Twee werknemers merkten het verschil niet op tijdens het transactieproces; noch de betalingsspecialist, noch de transactiebeoordelaar ontdekte de fout. Het duurde 90 minuten voordat een derde medewerker van Citi de fout opmerkte, waarna hij de betaling terugdraaide. Op dat moment was er nog geen geld overgemaakt. De bank bracht vervolgens zowel de Federal Reserve als het Office of the Comptroller of the Currency op de hoogte van de fout.
Foutenprotocollen
Citigroup verzekerde de FT dat hun beveiligingsprotocollen de invoerfout tussen twee Citi-hoofdrekeningen onmiddellijk signaleerden, waardoor de transactie kon worden teruggedraaid. Deze controles verhinderden ook dat geld de bank verliet. De bank verklaarde dat, hoewel er geen gevolgen waren voor de bank of haar klanten, dit incident het belang benadrukt van voortdurende inspanningen om handmatige processen te elimineren en controles te automatiseren.
Vorige incidenten
Volgens de FT, die een document citeert dat door de publicatie is verkregen, heeft Citibank het afgelopen jaar tien gevallen meegemaakt waarbij minstens een miljard dollar per ongeluk werd overgemaakt. Dit is een lichte daling ten opzichte van 2023, toen er 13 van dergelijke fouten werden gemaakt. Het is moeilijk om de werkelijke frequentie van dergelijke incidenten te bepalen, omdat deze bijna-ongelukken niet noodzakelijkerwijs aan de autoriteiten worden gemeld.
Dit is niet de eerste keer dat Citigroup met dergelijke problemen te maken heeft. In 2020 maakte de bank per ongeluk 900 miljoen dollar (856,8 miljoen euro) over aan de schuldeisers van Revlon. De vertraagde ontdekking van deze fout resulteerde in het ontslag van Citi CEO Michael Corbat en aanzienlijke boetes voor de bank. Bovendien moest de bank zich ertoe verbinden om deze operationele problemen samen met de autoriteiten aan te pakken. Het lijkt er echter op dat deze problemen vijf jaar later nog steeds bestaan.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!