De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft robuuster dan gedacht, maar dit kan de laatste keer zijn voordat hij uit balans raakt

De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft robuuster dan gedacht, maar dit kan de laatste keer zijn voordat hij uit balans raakt
Scott Eells/Bloomberg via Getty Images

Het Amerikaanse arbeidsrapport voor de maand september werd vrijdag gepubliceerd. Dit rapport wordt elke maand met veel belangstelling gevolgd, omdat de staat van de arbeidsmarkt een van de factoren is waarop de Fed, de centrale bank van het land, haar monetaire beleid baseert.

De werkgelegenheidscijfers

  • Niet-landbouwbanen: +336.000 vergeleken met 187.000 eerder. Dit is bijna dubbel zo veel als de eerdere schattingen van 170.000.
  • Werkloosheidspercentage: 3,7 procent tegen 3,8 procent eerder.
  • Gemiddeld uurloon, maand-op-maand: +0,2 procent (ongewijzigd).
  • Gemiddeld uurloon, jaar-op-jaar: +4,2 procent (ongewijzigd).
  • Gemiddelde wekelijkse gewerkte uren: 34,4 (ongewijzigd).

De arbeidsmarkt blijft over het algemeen stabiel, ondanks een verrassend groot aantal nieuwe banen. Gemiddelde uurlonen stijgen niet langer.

  • In zekere zin is dit goed nieuws voor de markten: het betekent dat de economie vertraagt, wat de Fed misschien zal aanmoedigen om haar renteverhogingspauze voort te zetten. 
  • Sommigen zien het echter misschien anders, aangezien sommigen al dromen van lagere rentetarieven, meldt CNBC. Futures op de aandelenmarkten zijn negatief gedraaid, terwijl de rendementen op schatkistpapier zijn gestegen.

Zijn de recente cijfers in balans?

Voorafgaand aan de publicatie van het rapport schatten analisten van Bloomberg echter dat dit mogelijk het laatste rapport zou kunnen zijn dat sterke aanwervingen meldt voordat er een scherpe vertraging optreedt.

  • “Het arbeidsrapport van september is een terugblik. Sinds de enquêteweek van september zijn de financiële omstandigheden sterk verslechterd en zijn stakingen in de auto-industrie geïntensiveerd”, stelden de economen van Bloomberg, Anna Wong, Stuart Paul en Eliza Winger.
  • Het moet echter opgemerkt worden dat hun theorie gebaseerd was op schattingen die aanzienlijk lager waren dan de werkelijkheid met betrekking tot het aantal gecreëerde banen. Maar alle andere cijfers kwamen redelijk overeen met wat vandaag is bevestigd.

Inflatieangst?

Normaliter is een groei in het aantal nieuwe jobs slecht nieuws voor inflatiecijfers. Veel nieuwe jobs betekent veel mensen met een sterkere koopkracht en dus brandstof voor de economie. Anderzijds zorgt een krappe arbeidsmarkt voor een sterkere onderhandelingspositie voor werknemers, wat de lonen opdrijft en eveneens druk op de inflatie zet.

  • Na de publicatie van het rapport anticipeerden beleggers op een hogere rentevoet bij obligaties. Op het eerste gezicht is een sterk jobrapport namelijk niet waar op gehoopt werd. 
  • Ondanks het hoge aantal nieuwe jobs, bleef het werkloosheidscijfer nagenoeg constant. Dit betekent dat de arbeidsmarkt nog marge heeft. In andere woorden, voor bedrijven die personeel zoeken, is de situatie niet slechter.
  • Donderdag worden de inflatiecijfers voor september gepubliceerd. Veel beleggers rekenen erop dat de neerwaartse trend ondanks het sterke jobrapport wordt verdergezet. Enkel in augustus werd een stijging genoteerd, voornamelijk toegeschreven aan hogere energieprijzen. (cv)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00