Amerikaans vicepresident tegen Guatemalteekse immigranten: ‘Blijf thuis. Kom niet naar de VS’

Kamala Harris, de Amerikaanse vicepresident, liet gisteren optekenen dat ze ‘stevige’ gesprekken had gevoerd met Guatemalteeks president Alejandro Giammattei over de corruptie in zijn land. Ze waarschuwde Centraal-Amerikaanse immigranten botweg om niet naar de Verenigde Staten te komen.

‘Kom niet. Kom niet. De Verenigde Staten zullen doorgaan met het handhaven van onze wetten en het beveiligen van onze grenzen’, zei Harris op een nieuwsconferentie naast Giammattei. ‘Als je naar onze grens komt, zal je worden teruggestuurd.’

Harris beklemtoonde ook dat een Amerikaanse anticorruptie-taskforce zal samenwerken met lokale aanklagers om corrupte actoren in de regio te bestraffen. De middelen van de ministeries van Justitie, Buitenlandse Zaken en Financiën zullen hiervoor worden gecombineerd.

Sinds het aantreden van president Joe Biden in januari is het aantal migranten dat per maand aan de grens tussen de VS en Mexico in hechtenis wordt genomen, gestegen tot het hoogste niveau in 20 jaar.

De regering-Biden heeft corruptie aangewezen als een onderliggende oorzaak van de armoede en het geweld waardoor recordaantallen Midden-Amerikanen naar de Verenigde Staten trekken.

Corruptie

In de aanloop naar het bezoek van Harris aan Guatemala, haar eerste officiële overzeese reis, ontstonden meningsverschillen over de strijd tegen omkoperij, waarbij corruptiebestrijders die door Washington werden bejubeld, door Giammattei werden bekritiseerd.

‘De president en ik hebben gesproken over het belang van corruptiebestrijding en het belang van een onafhankelijke rechterlijke macht’, vertelde Harris op de persconferentie. Washington heeft kritiek geuit op de afzetting van een hoge rechter uit Guatemala’s hoogste rechtbank, in wat Giammattei heeft aangevoerd als een legitiem proces.

Giammattei verdedigde zijn eigen staat van dienst in de strijd tegen ambtsmisdrijven, door te zeggen dat híj niet beschuldigd was van wangedrag, schrijft Euractiv. Ook merkte hij op dat omkoperij niet alleen een probleem is van politici. Hij zei dat de strijd tegen de drugshandel integraal deel moest uitmaken van de strijd tegen de corruptie.

Op het gebied van immigratie kondigde hij een nieuw verwerkingscentrum aan voor migranten die vanuit Mexico en de Verenigde Staten worden teruggestuurd, waardoor de capaciteit zou kunnen toenemen. Hij zei dat de twee landen zich moeten concentreren op het creëren van welvaart.

Kritiek

Harris, een Californische Democraat, reageerde ook op Republikeinse criticasters die vonden dat ze de Amerikaans-Mexicaanse grens had moeten bezoeken. Ze zei dat ze ter plaatse in Guatemala aan het werk was. ‘Ik concentreer me op dat soort werk, in plaats van op grote gebaren’, zei ze.

Maar ze kreeg ook een hekeling te verwerken vanwege een collega-Democraat, namelijk lid van het Huis van Afgevaardigden Alexandria Ocasio-Cortez (AOC). Die zei op Twitter zei dat ze teleurgesteld was door de boodschap van Harris aan migranten.

‘Asiel aanvragen aan een Amerikaanse grens is 100% legaal (…)’, tweette ze. Ze zei dat de Verenigde Staten decennialang hebben bijgedragen aan regimeverandering en destabilisatie in Latijns-Amerika. ‘We kunnen niet helpen iemands huis in brand te steken en hem dan de schuld geven dat hij vlucht.’

De Verenigde Staten hebben in 1954 een staatsgreep georkestreerd tegen de democratisch gekozen linkse regering van Jacobo Arbenz. Die luidde decennia van militaire regeringen en een burgeroorlog in, die naar schatting meer dan 200.000 mensen het leven heeft gekost tegen het einde ervan in 1996.

Demonstranten

Demonstranten in Guatemala wilden overigens de aandacht van Harris trekken met spandoeken waarop ‘Trump heeft gewonnen’ en ‘Ga naar huis’ te lezen viel, weet de New York Post. Het is onduidelijk hoeveel deelnemers er bij het protest betrokken waren.

Dit terwijl Guatemalteeks president Giammatei Amerikaans eerder nog president Biden de schuld gaf voor de migratiecrisis van dit jaar. Harris’ blijde intrede verliep dus allerminst rimpelloos.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20