Amerikaans defensiebudget zet Space Force in de steigers

De Amerikaanse overheden zullen 738 miljard dollar in defensie investeren. Met het geld zullen de VS de competitie met Rusland en China opdrijven. Er is ook budget voor Trump zijn Space Force.

Het defensiecomité in de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft maandenlang aan de deal gewerkt. Die moet nog door het Congres geraken, maar daar worden geen problemen verwacht.

In totaal is er 658,4 miljard dollar voorzien voor Defensie en nationale veiligheidsprogramma’s. Er is ook 71,5 miljard dollar voor buitenlandse oorlogen en 5,3 miljard dollar gaat naar herstellingen na nationale rampen.

Legerwerking en buitenlandbeleid

De NDAA is een van de grootste beslissingen die het Amerikaanse Congres elk jaar maakt. Het gaat dan ook om een heel pakket aan maatregelen. Het gaat dan over de lonen van de militairen, aankopen van schepen en vliegtuigen en herstellingen.

Daarmee moet dus ook het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump worden uitgevoerd. Hij heeft het vooral over het intern versterken van de Amerikaanse defensie zodat ze de vergelijking met China en Rusland kunnen doorstaan.

Space Force

Trump zijn paradepaardje is dan weer een zogenaamde Space Force, die met het jaarbudget van 2020 van start kan gaan. Die zal onder de luchtmacht vallen, maar is de zesde militaire component van de Verenigde Staten.

In de plannen voor de NDAA van 2020 staan onder andere sancties tegen Rusland. Dat werkt momenteel aan twee olieleidingen die Europa moeten bevoorraden zonder Oekraïne te passeren. Er is ook 300 miljoen dollar voorzien voor een Oekraïens defensiefonds.

Daarnaast komen er ook maatregelen tegen China. Er mogen geen Chinese bussen of auto’s meer worden aangeschaft door het leger en er staat een intentieverklaring in die de Honkongse protesten ondersteunt.

Noord-Korea

Als laatste staan er ook nog sancties in tegen Noord-Korea. Banken met een filiaal in Noord-Korea zullen worden beboet. Er komen ook taksen op import en export op Noord-Koreaans textiel en petroleumproducten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20