“Amerika innoveert, China repliceert, Europa reguleert” geldt meer dan ooit tevoren

“Amerika innoveert, China repliceert, Europa reguleert” geldt meer dan ooit tevoren
Foto: Getty Images

Samengevat. Europa verliest de strijd met de VS op het gebied van kunstmatige intelligentie en met China op het gebied van elektrische voertuigen, maar leidt in de wereld van regulering. De Europese economie presteert niet alleen ondermaats omwille van regelgeving, maar ook zaken van demografie tot energiekosten. Amerikaanse regelgevers hebben de neiging om op te treden als er bewijs is van schadelijke problematiek, terwijl de Europese regelgevers zullen handelen op basis van de mogelijkheid ervan. Dit voorzorgsprincipe kan innovatie in de kiem smoren.

Waarom is dit belangrijk?

Deze situatie belicht een cruciaal dilemma voor Europa: hoe een evenwicht vinden tussen consumentenbescherming en het bevorderen van innovatie en investeringen? Terwijl de EU wereldleider is in regulering op verschillende gebieden, zoals gegevensprivacy en koolstofemissies, kan deze zware regelgevende aanpak de investeringen in innovatie en technologische ontwikkeling belemmeren, waardoor Europa achterblijft bij zijn Amerikaanse en Chinese concurrenten.

In het nieuws. De EU heeft een uitgebreid wetsontwerp onthuld dat bepaalde typen AI verbiedt, andere strikt reguleert, en enorme boetes oplegt voor overtreders. Europa neemt dus de leiding in regulering, zoner rekening te houden met de impact op innovatie.

  • De strenge regelgeving in Europa, bedoeld om concurrentie en consumenten te beschermen, kan de investeringen in innovatie beperken. Voorbeelden hiervan zijn de beperkingen op fusies die hebben geleid tot een gefragmenteerde mobiele telecommarkt en de strenge GDPR-wetgeving die de venture-capital investeringen heeft beïnvloed.
  • Door de zware regulering en nadruk op lage consumentenprijzen blijft Europa achter inzake investeringen in technologische infrastructuur, zoals 5G-netwerken. Dat heeft dan weer negatieve gevolgen voor Europese techbedrijven en de bredere techsector.

Inferieure netwerkkwaliteit

Zoom in. Europa telt 43 telecomgroepen die 102 mobiele operatoren beheren, maar die minder investeren per klant dan de VS dat 3 telecomgroepen telt. Dat resulteert in inferieure netwerkkwaliteit en beïnvloedt de uitrol van 5G en de prestaties van Europese telecombedrijven zoals Ericsson.

  • De GDPR heeft strenge eisen gesteld aan de verzameling en het gebruik van persoonlijke gegevens, wat leidde tot een daling van de venture-capital investeringen in Europa vergeleken met de VS.

Een balans vinden tussen regulering en innovatie

Zoom out. Deze zware regulering heeft naast een beschermende vooral een beperkende impact op de Europese economie. Die worstelt met demografische uitdagingen, energiekosten, en nu de noodzaak om een balans te vinden tussen regulering en innovatie.

  • Terwijl de VS en China hun technologische rivaliteit intensiveren met aanzienlijke investeringen in strategische sectoren, loopt Europa het risico verder achter te raken als het zijn aanpak van regulering versus innovatie niet heroverweegt.
  • Daarom is een dringende behoefte voor Europa om zijn strategie te herzien, zowel om een aantrekkelijk klimaat voor investeerders te creëren als om concurrerend te blijven op het wereldtoneel van technologische innovatie.
  • Of zoals de Duitse minister van Economie Robert Habeck afgelopen herfst opmerkte:

“Als Europa de beste regelgeving heeft, maar geen Europese bedrijven, dan hebben we niet veel gewonnen.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.