Ameca Robot maakt voor het eerst interactie met publiek


Key Takeaways

  • Ameca, een mensachtige robot gemaakt door Engineered Arts, maakte zijn publieke debuut op Truro College tijdens het Cornwall Festival of Tech.
  • De reacties van de aanwezigen varieerden van ontzag tot ongemak, waarbij sommigen het expressieve bereik van Ameca “verbijsterend” vonden en anderen zijn bewegingen als “onthutsend” omschreven.
  • Will Jackson, CEO van Engineered Arts, benadrukte dat menselijke gezichtsuitdrukkingen de sleutel zijn tot natuurlijke communicatie en benadrukte het belang van het repliceren hiervan in robots voor verbeterde interactie tussen mens en robot.

Een mensachtige robot met de naam Ameca, gemaakt door Engineered Arts in Cornwall, heeft onlangs voor het eerst interactie gehad met het publiek. Dit evenement, getiteld ‘Ameca: A Robot’s Journey to Creation’, vond plaats op Truro College tijdens het Cornwall Festival of Tech. Deelnemers konden meedoen aan technische workshops, tentoonstellingen en lezingen en tegelijkertijd de robot bekijken.

Ameca is al eerder op verschillende evenementen over de hele wereld verschenen, maar dit festival was de eerste keer dat het publiek de robot van dichtbij zag. De reacties van de bezoekers varieerden van ontzag tot ongemak. Sommigen omschreven Ameca’s expressieve bereik als “verbijsterend”, terwijl anderen zijn bewegingen “verontrustend” vonden. Will Jackson, CEO van Engineered Arts, benadrukte aan BBC het unieke vermogen van Ameca om te communiceren via gezichtsuitdrukkingen en gebaren, waardoor het zich onderscheidt van andere geavanceerde mensachtige robots.

Gezichtsuitdrukkingen zijn krachtige communicatiemiddelen

Hij legde uit dat het team prioriteit gaf aan deze eigenschappen om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te vergemakkelijken. Volgens Jackson zijn menselijke gezichtsuitdrukkingen krachtige communicatiemiddelen, die een schat aan informatie overbrengen via subtiele bewegingen zoals hoofdknikken, oogcontact en wenkbrauwen optrekken. Hij gelooft dat het repliceren hiervan in robots de interactie tussen mens en robot aanzienlijk kan verbeteren door het natuurlijker te maken.

Ameca met opzet niet te realistisch

Jackson merkte ook op dat het ontwerp van Ameca met opzet niet te realistisch is. Hij merkte op dat hoe meer een robot op mensen lijkt, hoe acceptabeler hij wordt, tot het punt waar realisme verontrustend wordt. Als je die grens overschrijdt, vervaagt volgens hem het onderscheid tussen mens en machine. Op het festival toonden sommige bezoekers zich ongemakkelijk over de bewegingen van Ameca en het levensechte uiterlijk van zijn handen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.