Ambulances worden slimmer en gaan ‘praten’ met stoplichten

In Nederland worden ambulances de komende tijd landelijk aangesloten op Talking Traffic, een systeem dat ervoor zorgt dat verkeerslichten op groen springen als er een ziekenwagen met zwaailicht aankomt. Andere weggebruikers worden bovendien gewaarschuwd. De ambulancesector is de eerste hulpdienst die hier gebruik van gaat maken.

Het is de bedoeling dat de verkeersveiligheid verhoogd wordt met de ‘pratende’ ambulances. Nu vindt er bij onze noorderburen elke week minstens een keer een ongeval plaats met een hulpvoertuig dat noodgedwongen door rood licht rijdt. Het platform wordt ontwikkeld door Be-Mobile, het Belgische bedrijf achter onder andere Flitsmeister. Gebruikers van die verkeersapp zullen een seintje krijgen als er een ambulance nadert.

Voor de communicatie tussen de ambulance en een stoplicht zijn ook slimme verkeerslichten nodig. Die zijn inmiddels op bijna 750 locaties in Nederland geïnstalleerd. Deventer is inmiddels al volledig voorzien van slimme verkeerslichten en daar maken naast ambulances ook de brandweer en de politie al gebruik van Talking Traffic. Zij zullen zich op korte termijn ook bij de landelijke uitrol aansluiten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20