Amazonebranden stuwen CO2-uitstoot Brazilië naar hoogste peil sinds 2006

De CO2-uitstoot in Brazilië is vorig jaar sterk gestegen. Dat komt door de ontbossing in onder meer het Amazonegebied. Een nieuwe klap voor de geloofwaardigheid van president Jair Bolsonaro op milieugebied.

De uitstoot steeg met 9,5 procent ten opzichte van 2019, volgens een rapport dat donderdag werd gepubliceerd door Observatorio do Clima, een netwerk van Braziliaanse milieuorganisaties. Aan de andere kant daalden de emissies wereldwijd met 7 procent als gevolg van de Covid-19 pandemie.

Het rapport kan aanleiding geven tot een nieuw onderzoek van het Braziliaanse beleid in de aanloop naar de wereldwijde klimaattop COP26. In de afgelopen twee jaar heeft de regering van Bolsonaro te maken gekregen met internationale verontwaardiging over de toegenomen ontbossing in het Amazonegebied. Ook andere regio’s hebben daar last van, waaronder de Cerrado en Pantanal wetlands.

Vorig jaar produceerde Brazilië de grootste hoeveelheid ton kooldioxide sinds 2006, volgens het rapport.

Volgens de cijfers van Observatorio do Clima is Brazilië een van de grootste uitstoters van koolstofdioxide ter wereld, na China, de VS, Rusland, India en de Europese Unie. Ontbossing, landbouw en veeteelt waren verantwoordelijk voor 73 procent van de binnenlandse gasemissies. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20