Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amazon Music sluipt naar concurrenten Apple en Spotify

Logo Business AM
Business

23/01/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Isopix

Met 55 miljoen gebruikers knokt Amazon Music zich een plekje in markt van muziekstreaming, die al jaren gedomineerd wordt door Spotify en Apple.

Opmerkelijk: het is uitzonderlijk dat de internetgigant naar buiten komt met concrete cijfers over zijn muziekstreamingdienst. ‘Het voelt aan alsof we nu een schaalniveau bereikt hebben dat de moeite is om over te communiceren’, geeft Steve Boom, de topman van de divisie toe aan FT.

Het cijfer van 55 miljoen muziekliefhebbers slaat op zes verschillende betaalformules, waaronder ook de gratis versie. Maar Amazon benadrukt aan de Britse zakenkrant dat het ‘bijna allemaal’ betalende gebruikers zijn.

The bigger picture? Hoewel Amazon al sinds de jaren ’90 muziek – fysieke cd’s en mp3-bestanden – aanbood op zijn platform, maakte het bedrijf van Jef Bezos behoorlijk laat zijn intrede op de streamingmarkt. Pas in de herfst van 2016, terwijl Apple zijn dienst in 2014 al voorstelde. Het Zweedse Spotify was zelfs al voor 2010 actief.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de twee concurrenten kunnen terugvallen op een stevigere ledenbasis. Al lijkt de afstand met Apple te slinken, want Apple Music beschikte deze zomer over 60 miljoen abonnees. Spotify blijft echter afgetekend marktleider met 113 miljoen betalende leden en 248 miljoen maandelijkse gebruikers.

Het succes: Amazon Music is erin geslaagd om de kloof relatief snel te dempen. De jarenlange ervaring in het e-commercevak speelde daarbij een grote rol. Maar ook een slimme prijsstrategie moet u hen nageven. Consumenten hebben zoals gezegd de keuze tussen zes formules, gaande van gratis tot 15 dollar per maand.

Amazon doet zijn concurrenten op dat vlak zelfs wat pijn. De internetgigant verkoopt dezelfde service als Spotify en Apple aan dezelfde prijs van 10 dollar per maand. Maar klanten die een Amazon Prime-abonnement – gratis bezorging! – of een Echo-toestel hebben, betalen respectievelijk 8 en 4 dollar per maand.

En? Amazon deelt niet mee wat de muziekpoot hen opbrengt, maar volgens analisten gaat om een fractie van de omzet. Wel is het zo het aantal abonnees op één jaar tijd met 50 procent groeide. In een stilaan verzadigde (Amerikaanse) streamingmarkt is dat opmerkelijk. Experts wijten die groei aan het feit dat Amazon erin slaagt om oudere klanten of gezinnen over de streep te trekken.

Source: Financial Times


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks