Amazon kijkt verder dan loonsverhogingen om nieuw personeel aan te trekken

De e-commercegigant Amazon liet donderdag weten dat het het studiegeld, waaronder de inschrijvingskosten en studieboeken, van zo’n 750.000 arbeiders zal betalen. Het bedrijf hoopt zo nieuw personeel aan te trekken op een zeer competitieve arbeidsmarkt. Dat meldt CNBC.

Amerikaanse bedrijven zoeken naar allerlei manieren om nieuwe werknemers aan te trekken. Ze doen dat onder meer door hogere lonen aan te bieden. Maar sommige ondernemingen, waaronder Amazon, werken met alternatieven. Zo gaat de e-commercegigant het studiegeld van ongeveer 750.000 arbeiders betalen.

Onderwijsvoordelen

Vanaf januari 2022 zal Amazon de studiekosten, waaronder inschrijvingsgeld en materiaal, betalen van arbeiders die minstens 90 dagen in dienst zijn. Het bedrijf zal ook programma’s financieren waarbij arbeiders hun diploma middelbaar onderwijs kunnen halen of een certificaat dat aantoont dat ze de Engelse taal machtig zijn.

“Het voordeel zal gelden voor honderden onderwijsinstellingen in het hele land”, aldus Amazon. De e-commercegigant bood eerder al aan om 95 procent van het studiegeld te betalen voor arbeiders via zijn career choice-programma.

Concurrerende ketens, waaronder Walmart en Target, hebben de afgelopen maanden ook hun onderwijsvoordelen uitgebreid. Target rolde in augustus bijvoorbeeld een programma uit dat de studiekosten dekt. Net zoals bij Amazon geldt de terugbetaling enkel voor een selectie aan scholen. Walmart zei in juli dat het 100 procent van het studiegeld en studieboeken voor medewerkers van Walmart en Sam’s Club zou betalen.

Competitieve arbeidsmarkt

Nu Amazon te maken krijgt met almaar meer concurrentie op de arbeidsmarkt, voert het e-commercebedrijf de stimuleringsmaatregelen op om werknemers te lokken. In sommige delen van de Verenigde Staten biedt Amazon inwerkbonussen aan die kunnen oplopen tot 3.000 dollar.

Brian Olsavsky, CFO van Amazon, zei in juli, na de bekendmaking van de kwartaalcijfers, dat de toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt tot hogere kosten leidt. “We geven veel geld uit aan aanwervingen en stimulansen, en hoewel we een zeer goede personeelsbezetting hebben, is dat niet zonder kosten”, klonk het toen. “Het is een zeer competitieve arbeidsmarkt.”

In 2020 heeft Amazon zo’n 50.000 nieuwe werknemers aangetrokken. In mei zei het bedrijf dat het op zoek is naar 750.000 nieuwe werkkrachten voor zijn opslag- en bezorgnetwerk in de VS en Canada. De banen bieden een aanvangssalaris van 17 dollar per uur. Recent heet het bedrijf de lonen verhoogd, waardoor het salaris voor meer dan een half miljoen van de Amerikaanse werknemers met 50 dollarcent tot 3 dollar per uur is gestegen.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20