“Amazon heeft benzinestations en reissector in het vizier”

De Amerikaanse webwinkel Amazon bekijkt op welke van een 8 à 10-tal nog niet aangeboorde markten met een zakencijfer van meer dan 1.000 miljard dollar het best zijn pijlen richt.

Twee daarvan zouden daarbij de voorkeur moeten wegdragen: benzinestations en de reisindustrie, zegt analist Tom Forte van D.A. Davidson, een Amerikaans bedrijf dat klanten adviseert inzake investeringen en markttrends.

Volgen Forte heeft het aandeel Amazon nog veel opwaarts potentieel en heeft het bedrijf al meermaals bewezen complexe logistieke vraagstukken te kunnen oplossen. Het bedrijf zoekt ook steeds naar opportuniteiten die een aanzienlijke cash flow kunnen genereren. Zowel de reissector als benzinestations voldoen aan beide criteria.

Het Costco-model?

Forte laat opmerken dat meer dan 10% van de omzet die door supermarktketen Costco wordt gegenereerd afkomstig is van zijn benzinestations. Enkel wie een jaarlijks lidmaatschap betaalt kan bij Costco winkelen. (Het bedrag varieert naargelang het land. Amerikanen betalen 55 dollar per jaar, Spanjaarden 30 euro, IJslanders 4.800 kronen of omgerekend zo’n 43 euro…).

Forte ziet voor Amazon bijvoorbeeld kansen om Prime-abonnees kortingen te geven bij het tanken. In IJsland liepen die kortingen bij de introductie op tot 15%. De internetreus zou zo ook de kans krijgen om nog meer gegevens over klanten te verzamelen en van de benzinestations afhaalpunten te maken voor bestellingen die bij Amazon worden gedaan.

Dezelfde analist ziet ook kansen voor Amazon in het kopiëren van Costco’s reisactiviteiten. Het bedrijf biedt kortingen op cruises, huurauto’s en vakanties. Ook Amazon zou vliegtuigtickets en hotelboekingen kunnen aanbieden, maar ook spullen die reizigers nodig hebben wanneer ze op vakantie gaan.


© Getty Images

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20