Amazon buigt voor Emiraten en legt beperkingen op LGBTQ-producten

De Amerikaanse e-commercegigant Amazon heeft beperkingen opgelegd aan LGBTQ-producten en -zoekresultaten in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dat schrijft The New York Times op basis van overheidsdocumenten.

Amazon legde de LGBTQ-beperkingen op om te voldoen aan de eisen van de regering van de VAE. Homoseksualiteit is namelijk strafbaar in het land, net zoals in 68 andere landen.

Zoekresultaten voor meer dan 150 trefwoorden zijn er nu beperkt. Zo zouden er geen resultaten meer verschijnen voor de termen “lgbt”, “pride”, “stiekeme homo” en “transgendervlag”.

“Als bedrijf blijven we ons inzetten voor diversiteit, gelijkheid en inclusie, en we geloven dat de rechten van LGBTQ+-mensen beschermd moeten worden”, liet een woordvoerder van Amazon weten aan BBC. Maar dat geldt voor het bedrijf niet in alle landen. “Met Amazon-winkels over de hele wereld moeten we ook voldoen aan de lokale wet- en regelgeving van de landen waarin we actief zijn.”

Saoedi-Arabië, Rusland en China

Niet alleen in het VAE wordt de laatste tijd steeds harder opgetreden tegen de LGBTQ-gemeenschap. Eerder deze maand trad buurland Saoedi-Arabië op tegen speelgoed dat homoseksualiteit zou “aanmoedigen”. Onder andere strikken, rokken, hoeden en etuis, de meeste vervaardigd voor kinderen, werden volgens de staatszender Al Ekhbariya geband.

“We nemen maatregelen tegen de producten die in strijd zijn met het islamitische geloof en de publieke moraal en homoseksuele kleuren promoten gericht op de jongere generatie”, zei een ambtenaar van het ministerie van Handel, in een reactie aan de zender.

Maar ook Rusland kwam eerder dit jaar in opstand tegen “LGBT-propaganda”. Zo legde een Russische rechtbank een boete op aan Meta, het moederbedrijf van de sociale media Facebook en Instagram, van 4 miljoen roebel (toen zo’n 50.000 euro) wegens “het promoten van niet-traditionele seksuele relaties bij jongeren”.

Daarnaast blijft ook China repressief optreden tegen zijn LGBT-gemeenschap. WeChat, de chatapp van de Chinese techgigant Tencent, die vergelijkbaar is met een combinatie van Twitter, Facebook en WhatsApp, censureerde zo tientallen LGBT-accounts. Ze hadden “de regelgeving inzake het beheer van accounts die openbare informatiediensten aanbieden op het Chinese internet” geschonden.

(ns)

Meer