Als het van de PS afhangt, volgt na de kernuitstap de e-commerce-uitstap

Eind deze week zit de federale regering bijeen om hervormingen in de arbeidsmarkt te bespreken. Onder meer avondarbeid in de e-commerce moet versoepeld worden, maar PS-voorzitter Paul Magnette denkt daar anders over. Hij pleit in Humo voor een volledige uit de e-commerce. Over het verlies van jobs maakte hij zich niet te veel zorgen.

In een uitgebreid dubbelinterview met Paul Magnette en zijn trouwe luitenant Thomas Dermine, staatssecretaris voor Relancebeleid, geeft de PS-voorzitter aan dat België maar eens de zalm moet zijn die tegen de stroom opzwemt.

“Ik vind de e-commerce geen vooruitgang, maar sociale en ecologische afbraak”, zegt hij. “Waarom moeten wij arbeiders ’s nachts in die pakhuizen laten werken? Omdat de mensen de klok rond willen kopen en hun pakjes binnen de 24 uur thuis willen hebben.”

Groene transitie

Daarnaast kaart Magnette tevens aan dat zijn idee ook binnen de groene transitie kadert. “Is het niet schadelijk dat er elke dag duizenden bestelwagens rondrijden om mensen zo snel mogelijk vijf paar schoenen te brengen, waarvan ze er dan nog vier gratis mogen terugsturen? Wat een verspilling van karton, brandstof en energie!”

De uitspraken van de PS-voorzitter zetten alvast kwaad bloed bij de liberale familie. Onder meer MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, wiens partij door Magnette als het grote probleemgeval binnen de Vivaldi-coalitie wordt genoemd, reageerde alvast via Twitter:

Economen zijn kritisch

Naast de werkomstandigheden en de ecologische impact van e-commerce, baren de plannen van Magnette om e-commerce te stoppen in België ook zorgen bij verschillende economen. Zij kaarten vooral het jobverlies aan: nu al plaatsen internationale e-commercebedrijven hun distributiecentra net over de grens in Frankrijk, Nederland of Duitsland, omdat in die landen veel minder strenge regels en loonvoorwaarden gelden dan in België.

De locatie van distributiecentra net over de grens (Bron: Comeos)

Magnette zelf ziet dit niet als een probleem: “Niet de werkloosheid, maar de langdurig zieken zijn het grote probleem. En die sector zal dat probleem nog verergeren. Daarom wil ik na de kernuitstap graag de e-commerce-uitstap realiseren. Laat België maar een land worden zonder e-commerce, met échte winkels en bruisende steden.”

Maar ook Stijn Baert, professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent, toont zich kritisch voor de uitspraken van Magnette. “Wie nog serieuze zaken verwacht van Vivaldi, moet dit lezen. Hervorming pensioenen of arbeidsmarkt, Paul Magnette en Thomas Dermine zeggen dat ze voor hen niet hoeven. Wat ze zelf willen (zoals hoger minimumpensioen) hebben ze al binnen. Hallucinant.”, klinkt Baert op Twitter.

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka, legt de focus dan weer vooral op de werkloosheid in Wallonië: nu al is één op drie mensen tussen 20 en 64 jaar in Wallonië werkloos. De afschaffing van e-commerce lijkt dat cijfer enkel maar nog hoger te duwen.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.