“Deal!”. Met die woorden kan België zich nog eens feliciteren met hun voorzitterschap: na lange onderhandelingen heeft het Europees Parlement samen met de lidstaten van de EU nu een deal over regels rond verpakkingen en afval.
- Daarbij een paar grote doelstellingen: tegen 2030 moet de totale Europese afvalberg van plastic met 5 procent verminderd worden, tegen 2040 al met 15 procent. Daarbij worden de regels voor ‘forever chemicals’, de zogenaamde PFAS-chemicaliën, veel strenger, en dat al tegen 2026.
- Concreet betekent dat ook dat tegen 2030 eenmalige plastieken verpakkingen voor een pak producten verboden zullen worden binnen de EU: plastic op fruit en groenten, maar ook één-portie-verpakkingen zoals voor sauzen of suiker, en kleine flesjes shampoo of conditioner in hotels, mogen dan niet meer. En ook voeding en drank in de horeca zullen onder die regels vallen.
- Daarnaast is er een verplichting voor de lidstaten om tegen 2029 ook statiegeld in te voeren, of een ander systeem dat ervoor zorgt dat blikjes en petflessen voor 90 procent gescheiden worden opgehaald.
- Dat belooft nog een communautaire klus te worden: liefst wil men in heel België éénzelfde systeem, maar de deelstaten zijn bevoegd voor afval. De Vlaamse regering raakte er deze legislatuur niet uit, of ze een klassiek systeem willen van statiegeld, of een ‘slimmer’ digitaal systeem, dat indien het zuiver werkt, veel effectiever zou kunnen zijn. Enkel de Brusselse regering, met Ecolo-minister Alain Maron, is al zeker wat ze willen: het klassieke systeem.