Als Bitcoin een land was, zou dat de grootste ongelijkheid ter wereld hebben

Een van de belangrijkste kritieken op de centrale banken is dat ze de macht over ons financieel stelsel concentreren in de handen van een handvol onverkozenen. Daarom lanceerde Satoshi Nakamoto in 2008 de Bitcoin. Hij wou de handel in geld mogelijk maken door een centrale autoriteit te omzeilen.

Maar wat blijkt vandaag? De decentralisatie van macht uit de handen van enkelen, is in feite een hercentralisatie van macht in de handen van nog veel minder mensen.

9% van de gebruikers heeft 80% van de 41 miljard dollar marktwaarde van NFT’s op de Ethereum-blockchain in handen. De praktijk van “whitelisting” houdt het grootste deel van de winsten van NFT’s binnen een kleine kring van insiders. Whitelisting is een mechanisme waardoor bepaalde personen of bedrijven expliciet toegang krijgen tot een bepaald privilege.

Bitcoin is nog meer gecentraliseerd:

De top 2% van de eigenaars bezit 95% van de voorraad van 800 miljard dollar aan Bitcoin.

0,1% van de Bitcoin-mijnwerkers is verantwoordelijk voor de helft van alle mijnbouwproductie.

Als het een land was, zou Bitcoin de grootste ongelijkheid ter wereld hebben.

Ook… Alle leden van de Forbes’ 2021 lijst van cryptomiljardairs zijn mannen. Een derde van hen is alumnus van Stanford of Harvard. Van de 12 op de lijst, is er maar één niet blank.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.