Alphabet laat zijn AI-bot Bard los op ons land

Slechts vijf maanden na de presentatie en twee maanden na de lancering in de Verenigde Staten zet Bard, de AI-bot van Google’s moederbedrijf Alphabet, zijn eerste stappen in Europa. En om ervoor te zorgen dat die lancering meteen in het oog springt, heeft de techgigant een paar nieuwe functies toegevoegd.

In het nieuws: Bard is voortaan beschikbaar in meer landen, waaronder die in Europa, en in meer talen. In totaal bevat Google’s AI-tool meer dan veertig talen, waaronder Frans, Nederlands en Duits.

De details: Je kan Bard momenteel gebruiken via deze website van Google, maar uiteindelijk zou de conversatierobot ook toegankelijk moeten zijn via de zoekmachine van de Amerikaanse gigant, op dezelfde manier als ChatGPT op Bing, met BingAI.

  • Net als ChatGPT kan de conversatierobot van Google reageren op verschillende verzoeken, zoals het uitleggen van complexe wetenschappelijke theorieën of het samenvatten van een tekst.
  • De AI-tools kunnen ook creatief zijn. Zo kunnen ze onder meer een tekst schrijven op basis van een paar sleutelwoorden of zinnen en de toon, lengte of stijl aanpassen, of een gedicht of recept maken op basis van ingrediënten.
  • Maar de uitrol van Bard in Europa en Brazilië gaat gepaard met nieuwe functies, waaronder de mogelijkheid om antwoorden te delen met anderen om zo ideeën of ontwerpprojecten te verfijnen.
  • Je kunt Bard-resultaten ook vastpinnen en een naam geven, zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden en indien nodig kunt wijzigen.
  • De conversatierobot kan ook zijn antwoorden voorlezen.
  • Bovendien kan Bard, in tegenstelling tot ChatGPT, met afbeeldingen werken. Zo kan je aan het programma vragen de afbeelding te analyseren, zodat het bijvoorbeeld een grappig onderschrift kan genereren.
    • Opgemerkt: Toen we aan de slag gingen met Bard was die functie nog niet beschikbaar in ons land.
  • Tot slot staat Google gebruikers toe om de antwoorden van Bard aan te passen als dat nodig is. Het bedrijf moedigt dat zelfs aan.

Let op: Het is nog niet mogelijk om Bard te koppelen aan de andere tools van Google, met name Gmail en Docs. De Amerikaanse gigant belooft die mogelijkheid tegen het einde van het jaar toe te voegen voor Google Workspace-klanten.

Waarschuwingen in overvloed

  • Om een fiasco zoals tijdens de voorstelling van Bard te voorkomen, heeft Alphabet er meermaals op gewezen dat de AI-bot zich nog in een experimentele fase bevindt en dat de tool dus fouten kan bevatten.
  • De AI-chatbot deelt daarom de volgende boodschap met de gebruikers: “Menselijke reviewers kunnen je gesprekken met Bard verwerken om de kwaliteit ervan te beoordelen. Voer geen gevoelige informatie in.”

Opgemerkt: De ‘late’ lancering van Bard in Europa is vooral te wijten aan het feit dat Google ervoor wilde zorgen dat zijn conversatierobot aan de vele eisen van de Europese Unie voldeed, met name op het gebied van persoonlijke gegevens. Dit verklaart ook waarom Threads, Meta’s nieuwe socialemediaplatform en kopie van Twitter, nog niet beschikbaar is in Europa.

  • Bovendien werkt Bard, ondanks de beperkingen van de EU, in onze contreien net zo goed als in de rest van de wereld. De naleving van de Europese regelgeving vormt geen enkele belemmering voor het potentieel van Bard.

Veiligheid die te wensen overlaat

Hoewel de AI-bot van Alphabet aan de Europese regels voldoet, had de Amerikaanse gigant misschien toch de beveiliging van Bard moeten evalueren, want volgens Check Point Research laat die te wensen over.

  • In zijn laatste rapport over dit onderwerp benadrukte Check Point Research hoe gemakkelijk het is om de beperkingen op Bard te omzeilen.
  • “In sommige gevallen kunnen zelfs niet-technische actoren kwaadaardige tools maken”, klonk het.
  • Bard kan volgens het rapport ook gebruikt worden om phishing e-mails, evenals surveillance malware en ransomware te creëren.
  • De onderzoekers waarschuwen “voor het potentieel van Google Bard om de uitvoering van cybercriminaliteit te versnellen en zullen hun analyse van het platform in de komende weken voortzetten.”
  • Die bezorgdheden kwamen ook al bij de lancering van ChatGPT aan bod, maar Alphabet lijkt daar geen rekening mee te hebben gehouden bij de ontwikkeling van Bard.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.