In 2022 heerste de dollar op de valutamarkt. Maar de trend is nu omgekeerd. Andere valuta’s hebben de laatste maanden terrein gewonnen op de greenback. Koploper is het Britse pond.
De almacht van de dollar is tot een einde gekomen: dit jaar zwaait een andere munt de scepter

Waarom is dit belangrijk?
Door een verschil in rentebeleid tussen de VS en andere landen heeft de dollar vorig jaar aan waarde gewonnen. Maar in de toekomst zal dit verschil zich waarschijnlijk tegen de greenback keren.In het nieuws: de comeback van het Britse pond.
- De Britse munt heeft dinsdag de kaap van 1,25 dollar gerond. Dat is het hoogste niveau sinds juni 2022.
- De herstelbeweging van het pond is al enkele maanden aan de gang. De waarde van de Britse valuta is dit jaar al met 3,3 procent gestegen (tegenover de greenback). Daarmee is het pond volgens CNN Business de best presterende valuta van het jaar, althans van de zogenaamde ontwikkelde economieën.
- Ook de euro heeft dit jaar al terrein gewonnen. Sinds het begin van het jaar is die met bijna 1,5 procent gestegen ten opzichte van de dollar. Op het moment van schrijven wordt de Europese munt verhandeld voor 1,09 dollar.
Een terugblik: de ineenstorting van het pond.
- Vorig jaar kondigde de Britse premier Liz Truss een belastingverlaging aan. De financiële markten waren daar niet blij mee: de obligatierente steeg en het pond kelderde ten opzichte van de greenback en bereikte bijna de pariteit: 1,03 dollar voor een pond, een diepterecord.
- Truss moest uiteindelijk aftreden en de maatregelen werden opgeheven.
- Sindsdien is het pond er met 20 procent op vooruitgegaan.
De oorzaken: het bruto binnenlands product (bbp) en de inflatie.
- Goed nieuws over de economische groei: hoewel de eerste ramingen uitgingen van een nulgroei, blijkt uit de laatste gegevens dat de Britse economie in het vierde kwartaal wel degelijk is gegroeid (0,1 procent).
- In januari bedroeg de groei zelfs 0,3 procent.
- De Britse inflatie blijft hoge toppen scheren. Die bedroeg in februari 10,4 procent, tegenover 10,1 procent in januari. Daardoor moet de Bank of England het verstrakkende geldbeleid voorzetten, wat dus positief is voor het Britse pond.
Vooruitblik: nu de Federal Reserve dichter bij het einde van de renteverhogingen staat dan de andere centrale banken, zouden het pond, de euro en andere valuta’s die in 2023 door de dollar werden verpletterd, in de komende maanden of jaren kunnen blijven stijgen.
De slechtste valuta’s van 2023
Zoom out: het Libanese pond krijgt de zwaarste klappen.
- De koers van die munt tegenover de Amerikaanse dollar is al met 90 procent gezakt. Het land kampt momenteel met een economische crisis.
- Daarmee doet de munt het slechter dan onder meer de Venezolaanse bolivar en de Zimbabwaanse dollar, meldt CNBC.
- Een andere valuta die sterk is gedaald, is het Egyptische pond (-25% sinds het begin van het jaar). De daling zal in de loop van het jaar waarschijnlijk aanhouden, aangezien het land momenteel lijdt onder een hoge inflatie (meer dan 30%). De piek is nog niet bereikt.
(ns)